Aan de Utrechtse Oudegracht opent op 1 september Het Literatuurhuis. Directeur Michaël Stoker zegt daarover: Het Literatuurhuis is gemodelleerd naar de vele Literaturhäuserin Duitsland. Daar heeft bijna elke stad een eigen Literatuurhuis. Dit is het eerste in Nederland. Naast alle grote festivals die we op verschillende locaties in de stad blijven organiseren, is er nu ook ruimte voor activiteiten voor een kleiner publiek, zoals leesclubs en workshops.

De opening wordt gepresenteerd door Anneke van Dijk, die bijna drie decennia De Nacht van de Poëzie organiseerde. Ze schonk haar grote poëziecollectie, zo’n vijftienhonderd titels, aan het huis. De organisatie belooft tijdens de opening onder meer ‘voorproefjes van het nieuwe literaire seizoen’ en ‘een literaire reis langs zes eeuwen Utrechtse geschiedenis’

Het pand waar stichting Het Literatuurhuis neerstrijkt is een monument dat al eeuwen oud is. De oudste ruimte werd al in 1523 gebouwd. De stichting is voornemens om in deze ruimte schrijvers en dichters een podium aan te bieden. Lees hier en hier en hier meer.