Twee jaar geleden hadden we twee poëziekalenders. De jaarlijkse kalender van Meulenhoff en daar kwam Gerrit Komrij met zijn Poëziekalender bij. Na de dood van Komrij besloot uitgeverij Van Gennep toch opnieuw een kalender uit te brengen. Chrétien Breukers was de samensteller en schreef, net als Komrij, ook stukken over de gekozen gedichten.

Meulenhoff stopte met het uitgeven van de kalender. Uitgeverij Van Oorschot stapte vorig jaar in het gat dat ontstond en bracht een kaleender uit (en dat zal ook dit jaar gebeuren).

Van Gennep stopt eveneens met de kalender. Tzum vroeg Chrétien Breukers wat hij daarvan vindt:

– Heel jammer. Vorig jaar liep de kalender redelijk goed, ook al bracht Van Gennep die pas laat op de markt. Het was natuurlijk een gok, Komrij opvolgen, maar die pakte goed uit. Dit jaar zou het jaar van de continuering worden. Niet, dus.

Heeft Van Gennep geholpen met het vinden van een nieuwe uitgever of ben je zelf op zoek gegaan?

– Henk Verweerd van Liverse toonde zich bereid een nieuwe kalender op de markt te brengen. Ik vond dat een goed idee, – en er was al contact met Van Gennep om het in nota-bestand over te nemen. Maar Chris ten Kate van Van Gennep liet vervolgens niets meer van zich horen.

Soms kreeg ik het idee dat Ten Kate niet wist waar hij met die kalender heen wilde. Een verkoop van rond de 3000, rond de 2000 op aanbieding verkocht voor 2014: het zijn toch geen slechte cijfers, zeker niet voor een poëzietitel in een krimpende markt.

Ga je dit jaar nog een kalender maken in dezelfde opzet als vorig jaar?

– Ik zou graag alsnog een kalender maken, bij Liverse of elders. Er is behoeft aan een kalender die iets meer biedt: gedichten en elke dag een korte beschouwing. De eerste twee edities bewezen dat. Mochten er lezers zijn die zeggen: ja, wij willen een kalender, meld u…

Het is niet zo dat er geen interesse is voor gedichten, of voor een kalender als die van Komrij en, in alle bescheidenheid, mijzelf. Er is alleen een slagvaardige uitgever nodig om er in te springen.

0