Over aandacht heeft Wouter Godijn, voor de AKO Literatuurprijs genomineerd met de roman Hoe ik een beroemde Nederlander werd, niet te klagen. Gisteren een paginagroot interview in NRC Handelsblad, vandaag in De Volkskrant. Op het einde van het gesprek met Sara Berkeljon gaat het ook over woede. Dan wordt duidelijk waar Godijn bijvoorbeeld boos om kan zijn:

Vlak na de nominaties voor de AKO-prijs, werden ook de nominaties voor het beste Groninger Boek bekendgemaakt. Zat ik niet bij. Wat stelt die Groninger prijs in godsnaam voor vergeleken met de AKO-prijs? En toch lag in diepe duisternis uren wakker, omdat ik zo kwáád was.

Godijn geeft ruiterlijk toe dat zijn kwaadheid kinderachtig en kleinzielig is. In de jury van de AKO zitten: Patrick Janssens, burgemeester Antwerpen, voorzitter, Veerle Vanden Bosch, chef boeken De Standaard, Karl van den Broeck, chef boeken De Morgen, Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next, Daniëlle Serdijn, recensent De Volkskrant, Fleur Speet, literair criticus Het Financieele Dagblad en De Morgen.

In de jury voor het Beste Groninger boek zitten: Marijke Brouwer, verslaggever Dagblad van het Noorden, Marjolein Nieboer, directeur Bibliotheek RUG en Cunera van Selm, programmamaker en presentator bij RTV Noord.

De winnaar van het Beste Groninger Boek krijgt (meestal) een kunstwerk, een bosje bloemen en de eer, de winnaar van de AKO Literatuurprijs een sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van € 50.000. De jury nomineerde niet het boek van Wouter Godijn, maar wel een episch gedicht voor de prozaprijs.

Komende maandag wordt de AKO Literatuurprijs uitgereikt, volgende week zaterdag de prijs voor het beste Groninger Boek.