Vorige week botste Hans Hagen met de organisatie van de Jonge Jury die hem op een nogal bitse woord te woord stonden over zijn vraag waarom poëzie niet meedeed bij de keuze van boeken voor de Jonge Jury. Inmiddels is er een gesprek geweest tussen Hagen en de organisatie en is de kou uit de lucht. ‘Hoofdstuk afgesloten,’ schrijft Hagen in de tweede column over de kwestie. In de nieuwe opzet van de prijs mogen volgend jaar ook poëziebundels meedoen. Dat was oud nieuws. Nieuw was dat Hagen tijdens het gesprek hoorde dat er een commerciële partij betrokken wordt bij de prijs, namelijk schoolboekenuitgeverij Thieme. De boeken worden onderdeel van een nieuwe taalmethode van Thieme. Dat levert nieuwe problemen op, vermoed Hagen:

Maar: bestaat er op deze manier niet het gevaar dat de opzet van de taalmethode de keuze van de kerntitels bij de Jonge Jury gaat bepalen? Passen poëzie en non-fictie daar wel in? En wie bepaalt dat? De Stichting Lezen, Passionate Bulkboek of uitgeverij Thieme? […] Hoe wordt uitgesloten dat het verkoop-belang van de taalmethode meespeelt?

Op Facebook reageert collega-auteur Ted van Lieshout: ‘Ik vind het uiterst zorgwekkend.’

(foto: © Jan Glas)