Het fotobijschrift van het Nationaal Archief bij deze foto luidt: ‘Kerstfeest in Ritthem, Zeeland (vlakbij Vlissingen), 1949: gezin in klederdracht aan tafel, met kerstboom op de achtergrond, terwijl vader bij kaarslicht uit de Bijbel voorleest.’

Wat me vooral zo opvalt is die megasize Bijbel die op tafel ligt. Dat kan niets anders zijn dan de Statenbijbel, zo loodzwaar dat je er inbrekers de hersens mee kon inslaan. Met die nieuwe Bijbel van Ter Linden kun je iemand ook vermoorden, maar je moet wel vaker slaan.

Dat vader voorleest bij kaarslicht klopt niet helemaal. De schaduwval van de mensen en voorwerpen is naar rechts. Het licht komt dus van linksboven.

Moeder is de wat tanige vrouw links, waar de kerstvreugde nou direct van af spat. Ze heeft dan ook moeilijke jaren achter de rug. twee van de zeven kinderen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren. En die anderen moesten ook te eten hebben. En denk maar niet dat vader dat eten kookte. Met z’n grote Bijbel.

(foto via Flickr – Nationaal Archief, The Commons)

0