Vandaag was het opnieuw duidelijk: tijdens de aankondiging voor het nieuws wat er na 10 uur in het radioprogramma Tros Nieuwsshow aan de orde kwam, sloeg Mieke van der Weij de boekenrubriek van Arie Storm over. De boekenrubriek was er wel degelijk, maar ook na het nieuws en tijdens de rubriek van Storm hield Van der Weij de kaken op elkaar. Medepresentator Peter de Bie mag al een paar keer het werk op knappen als het de beurt is aan Arie Storm. Aanleiding is de verschijning van zijn roman Luisteren hoe huizen ademen. In die roman heeft hoofdfiguur August Voois ook een boekenrubriek op de radio en zegt hij over de presentatoren: ‘Het radioprogramma werd gepresenteerd door een man die deed of hij nooit een boek las en een vrouw die op haar beurt juist de indruk probeerde te wekken dat ze altijd alles las en alles wist. Het werkte, want de gemiddelde luisteraar dacht dat de man heel dom was en de vrouw heel slim. In werkelijkheid was het precies andersom.’

Van der Weij was not amused. De ongemakkelijkheid die er sindsdien bestaat tussen Storm en Van der Weij zie je terug op de webcambeelden in de radiostudio. Mieke van der Weij is met veel bezig als Storm praat, ze eet wat, ze rommelt wat en af toe kijkt ze Storm heel lang aan, maar de Paroolcriticus kijkt geen moment terug.

vanderweijstorm01

vanderweijstorm02

vanderweijstorm03

vanderweijstorm04

vanderweijstorm05

In een interview met Wim Brands afgelopen december vertelde Storm al over de ijzige sfeer.

Drie weken geleden zat ik er en ze zegt niks meer tegen me. Niet buiten het programma en niet in het programma. Dat is vreemd, vind ik. Ik snap dat ze boos is, maar ja, je hoort ook een soort professionaliteit te hebben binnen het programma, dat je dat programma maakt met iemand, anders moet je het niet doen. En die boekenrubriek doe ik goed, dus ze moet me dan beoordelen op die boekenrubriek, anders moet ze zeggen dat ik die boekenrubriek niet goed doe. Wat er verder buiten speelt, doet niet ter zake op dat moment.

Brands stelt voor dat er dan een gesprek tussen de twee moet komen over de reden waarom Storm die roman zo heeft geschreven:

Oh, maar dat gesprek hebben we al gehad, maar dat begrijpt ze niet. Ze noemde me geloof ik een verachtelijk mens, of zo. [lacht] Ja, nee, zij heeft er helemaal geen begrip voor, zij vindt het schandalig. Ja, en dan denk ik dat je toch niet weet hoe literatuur werkt.

Vanaf 39.10 gaat het gesprek over de vete.