Als producent maakte Saul Zaentz in totaal tien films die 22 Grammy Awards binnensleepten – hijzelf won er drie. Opvallend is dat liefst zes van de prenten literatuurverfilmingen zijn. Sommige bleken zelfs succesvoller dan de roman, zoals One flew over the cuckoo’s nest (Kenneth Kesey) en The English patient (Michael Ondaatje).

Andere verfilmingen zijn The Lord of the rings (’78, J.J.R. Tolkien), A Play in the fields of the lord (Peter Matthiessen), The Unbearable lightness of being (Milan Kundera) en The Mosquito coast (Paul Theroux). Zijn wellicht bekendste werk is dan nog ongenoemd gebleven: Amadeus.

Voordat Zaentz het filmwereld betrad maakte hij zich in de muziekwereld minder populair en zag zijn naam vereeuwigd in songs als ‘Mr Greed’ en ‘Zanz Kant Danz’ (‘Zanz can’t dance but he’ll steal your money’). Zaentz, werkzaam voor Fantasy Records, klaagde zanger John Fogerty voor 140 miljoen dollar aan omdat diens muziek te veel op Creedence Clearwater Revival zou lijken – Fogerty’s eigen band. Zaentz verloor de zaak. Pas toen de filmmaker de vijftig passeerde richtte hij zich op het produceren van films. Hij leed de laatste jaren aan de ziekte van Alzheimer. Saul Zaentz overleed 3 januari en werd 92 jaar.