De concerns WPG en LannooMeulenhoff willen dit jaar nog een streamingsdienst voor digitale boeken op de markt brengen in Nederland en België, zo meldt het NRC. Het concept is vergelijkbaar met Spotify: voor een bepaald bedrag per maand kunnen boeken online worden gelezen, of lezers kunnen boeken downloaden en offline lezen. Er moeten duizenden titels beschikbaar zijn op het moment dat de dienst verschijnt.

In de muziekindustrie zijn de omzetcijfers gestegen en het aantal illegale downloads is gedaald sinds er betaalde streamingsdiensten zijn. Het is de bedoeling dat ook het illegaal downloaden van boeken zal worden ontmoedigd. Auteurs krijgen een vergoeding die hoger wordt naarmate hun werk via de dienst vaker en langer wordt gelezen: ‘Het uitgangspunt is dat het niet veel nadeliger voor auteurs is dan wat zij nu met de verkoop van e-boeken verdienen.’