Dichter Jan S. Niehoff is overleden. Niehoff heeft veel geschreven in het Gronings (zie ook het overlijdensbericht op Webloug), maar schreef ook in het Nederlands. Uit zijn eerste bundel Vuurschip, uit 1955, nam Gerrit Komrij het gedicht ‘Aquarium’ op in zijn bloemlezing. Toen Komrij in 2004 in Athena’s boekhandel geïnterviewd werd, ontmoetten de dichters elkaar voor het eerst. Niehoff zei dat hij met één gedicht in de bundel stond en vroeg of Komrij dat wilde voorlezen. ‘En u bent?’ vroeg Komrij, waarna Niehoff zich bekend maakte. ‘Meneer Niehoff, u lééft nog!’ sprak Komrij verbaasd, waarna hij aan het verzoek voldeed.

In het zijn debuut Vuurschip staan twee Groningstalige gedichten, de rest is in het Nederlands. Hij kreeg er de Culturele Prijs van de provincie Groningen voor. Samen met Simon van Wattum en Willem Diemer richtte hij in 1954 ’t Swieniegeltje waarin nieuwe Groningstalige poëzie werd gepubliceerd. Niehoff bleef echter de rest van zijn leven ook in het Nederlands poëzie publiceren. Zijn bundels kwamen uit bij Van Gorcum en Servo. In het dagelijkse leven was hij werkzaam als schoolarts.

In 2004 gaf hij aan Joep van Ruiten een interview voor het Dagblad van het Noorden waarin hij over zijn leven en werk vertelde.

Ik heb lang over mijn studie gedaan, wilde steeds ook andere dingen doen. Varen bijvoorbeeld, als matroos naar Engeland en op de Oostzee. Naast mijn werk als arts heb ik geschilderd en geschreven. Van dingen die toen zinloos leken, weet ik nu pas hoe zinvol ze zijn geweest.

Jan Samuel Niehoff is 91 geworden.

Op Wikipedia is een uitvoerige pagina aan zijn leven en werk gewijd.

(foto: © Jan Glas)