De drugssmokkelaar en het barmeisje

Sommige romans zijn zo voorspelbaar dat je op bladzijde twintig de overige tweehonderd al kunt invullen. Retour Bangkok van Michiel Heijungs is zo’n boek. Hoofdrolspeler is een drugssmokkelaar die in Thailand terechtkomt en in een louche gogobar in de hoofdstad het meisje Noi ontmoet op wie hij meteen verliefd wordt. ‘Ze is anders, anders dan de anderen. Eerder een klassieke schoonheid dan een vulgaire barmeid.’ Dat kan niet goed aflopen.

Retour_BangkokAlles wat daarna gebeurt voldoet helemaal aan de clichés die je je voorstelt bij een boek over een drugssmokkelaar. Vuistgevechten in cafés. Seks met de Thaise waarna meteen een geslachtsziekte wordt doorgegeven. De bazen van de smokkelaar die het in de halve onderwereld voor het zeggen hebben en hier en daar wel een rekening kunnen vereffenen. De trouwe, ondoorgrondelijke Thaise helper met de naam CallmeTony die in zijn eentje wel een paar gangsters te grazen kan nemen of een groep agressieve ladyboys. De Thaise geliefde die bij nader inzien toch meer op geld, luxe en drugs uit is dan op een oudere blanke minnaar. Schimmige dealtjes die niet helemaal goed gaan. Je hoeft niet heel lang na te denken om alle voor de hand liggende elementen in te vullen. De schrijver heeft ook door dat hij met het navertellen van een B-film bezig is: ‘De lift zoeft geruisloos naar beneden, de Mercedes staat met draaiende motor klaar, de hoofdrolspeler stapt in, de auto rijdt uit beeld. Cut. De regisseur is tevreden.’

Wat vooral tegenvalt is de povere karaktertekening van de hoofdpersoon. Ja, we komen iets te weten over zijn adolescentenleven in Nederland waar hij als kleine drugskoerier in een provinciestadje begint, maar voor de rest worden we niet heel veel wijzer. De stoere bolster met rotte pit blijft het hele verhaal precies hetzelfde type. En zo’n Thais liefje is wel leuk, maar ze moet niet zeggen dat hij een oude bok is die alleen aan zichzelf denkt. ‘Leuk om te horen van een meid aan wie ik een paar duizend dollar heb uitgegeven en die nog maar kort geleden niet van mij was af te slaan.’ Zo’n man dus.

Je vraagt je af wat uitgeverij Van Oorschot bezielt om juist dit debuut op de markt te brengen. Als de frase ‘past niet in ons fonds’ ooit van toepassing was dan is dat wel op Retour Bangkok.

Coen Peppelenbos

Michiel Heijungs – Retour Bangkok. Van Oorschot, Amsterdam. 224 blz. € 16,50.