‘In het Anne Frank Huis is ook een restaurant, dus kennelijk hadden ze in Bergen-Belsen wel appeltaart.’ Enigszins cynisch trekt Leon de Winter de kritiek door die hij en Jessica Durlacher kregen op het toneelstuk, nog voorafgaand aan de première. Die kritiek richtte zich vooral op de eet- en drinkarrangementen rond de voorstelling. ‘Wij hebben geen menukaart geschreven,’ zei De Winter bij Pauw & Witteman. De Winter wijt de kritiek vooral aan de animositeit tussen de Anne Frank Stichting die het huis beheert en het Anne Frank Fonds in Basel dat opdracht voor het toneelstuk had gegeven.

De Winter kaatst de bal door te stellen dat een aantal jaren geleden een musical over Anne Frank werd opgevoerd onder auspiciën van de stichting. ‘Vooraf kon je een heerlijk twee-, driegangendiner bestellen. Toen was het oké, nu is het even niet oké.’