De roman Zachte riten staat pas aangekondigd voor het voorjaar 2015 in de catalogus van Prometheus, maar schrijfster Marja Pruis heeft haar eerste kritiek al te pakken. Bij de aanbieding (‘veel media-aandacht!’) staat ook een fragment uit de roman. Criticus Arjan Peters, altijd bereid om schrijvende collega’s te helpen, gaf op Facebook nog wat advies:

peters pruis

Het fragment begint zo:

We stonden voor het grote raam links, het complete Financial District ontvouwde zich onder ons als een stapelwerk van legosteentjes, hecht en fragiel, hoe fragiel zou precies twee jaar later blijken. Zag ik de torens van het World Trade Center bewust? Ik moet bekennen dat ik het wtc en het Empire State Building destijds steeds door elkaar haalde, er was een tijd dat dat nog kon. Nog onwetende van het feit dat twee jaar later bij haar om de hoek de hel zou uitbreken, vertoonde de literaire piranha een mengeling van onverminderde bijterigheid – ze zei: ‘Een wereld die geregeerd wordt door mannen is alleen op het welzijn van mannen uit’ – en de relativering van iemand die de dood in de ogen heeft gezien.

Prometheus heeft er alle vertrouwen in:

Zachte riten is een onrustbarende roman over het verlangen naar waarachtigheid en de verleiding van de leugen, geschreven door een van de beste en ontroerendste vrouwelijke schrijvers van onze tijd.