De Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer is gisteren overleden. Dat maakte haar familie vandaag bekend. Het werk van Gordimer, die in 1949 met de verhalenbundel Face to Face debuteerde, werd onder meer bekroond met de Booker Prize (1974, voor The Conservationist) en de Nobelprijs (1991). Uit het persbericht bij de bekendmaking van de toekenning van de Nobelprijs:

Since the middle of the 70s Gordimer has developed a more complex technique in her novels. This phase of her writing has produced three masterpieces: “The Conservationist” (1974), “Burger’s Daughter” (1979) and “July’s People” (1981). Each in its own way illustrates conceivable personal standpoints in the complicated spiritual and material environment of an Africa in which black consciousness is growing.

Volgens The Guardian was Gordimer ’one of the literary world’s most powerful voices’ tegen apartheid.

Nadine Gordimer is 90 jaar geworden.