Toen we deze rubriek een paar jaar geleden begonnen klaagden we over de gebrekkige manier waarop uitgevers internet inzetten. Tegenwoordig klagen boekhandelaren dat de klanten eerder weten wat er verschijnt dan zij, omdat ze het nieuws al digitaal tot zich hebben genomen. Desalniettemin: tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Over dik twee weken is het weer Manuscripta: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Het wordt het najaar van de herontdekte klassiekers. Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

AFdH: De boeken die aangekondigd staan zijn ongetwijfeld weer goed verzorgd, maar we raken nog niet enthousiast. Het nichtje van de uitgever Thierry Abels mag een boekje uitbrengen, een Engels boek over de Verlichting. Een Twents ABC-boek van Annie Makkink: ‘De cowboy komt uit Canada. / De clown uit Curaçao. / De acrobaat is een Chinees / met een Cubaanse vrouw.’ Mmmh.

rosita steenbeek roseAmbo|Anthos: Op de site kun je de aanbieding vinden onder ‘contact’ en dan kom je bij Issuu terecht. De nieuwe Auke Hulst, Slaap zacht, Johnny Idaho, wordt verwacht in januari. De uitgeverij verwacht ook veel van de vertaling Nacht voor het feest van Saša Stanišić. Rose, is de eerste roman van Rosita Steenbeek die verschijnt bij Ambo|Anthos.

De Arbeiderspers: De Arbeiderspers moet zich weer aan de haren uit het moeras trekken. Gelukkig was Ilja Leonard Pfeijffer er met La Superba in januari verschijnt een nieuwe bundel poëzie. We verheugen ons op Worst van Atte Jongstra. Seppe van Groeningen debuteert met een roman. Christiaan Weijts komt met de roman De linkshandigen. Van Paulo Coelho, de cashcow van de AP, verschijnt Overspel.

Aspekt: De najaarscatalogus staat nog niet online, maar we kunnen veilig gokken dat er weer veel boeken over de oorlog in zullen staan.

Athenaeum: Klassiekers alom. ‘Geen boekenkast is compleet zonder dit meesterwerk’ schrijft de uitgeverij over De tijgerkat en andere verhalen van Giuseppe Tomasi de Lampedusa. De abdij van Northanger van Jane Austen in een nieuwe vertaling.

Atlas Contact: Eindelijk Jeroen Brouwers!!! De nieuwe Adriaan van Dis, de nieuwe Dimitri Verhulst, de nieuwe Rob van Essen (zomeraanbieding) de nieuwe Hanna Bervoets, de aankondiging van een nieuwe P.F. Thomése in het voorjaar. Het kan niet op bij Atlas Contact met zo’n rijke herfst. En hebben we de nieuwe Martin Amis al genoemd?

Azul Press: Kleine uitgever zonder najaarsaanbieding (bestaat de zaak nog wel?).

Babel & Voss: Hier doet men niet aan catalogi, de hele site is zelfs weg..

bas lubberhuizenBas Lubberhuizen: Of kijk op Issuu. Veruit het meest lelijke omslag maar die hoort bij het boek Gevonden foto van Mark Moorman. We willen natuurlijk het boek van Joris van Casteren Het station lezen. En we zijn fan van het tijdschrift De Parelduiker.

Bezige Bij: George Simenon wordt opnieuw uitgegeven. Na het wat magere voorjaar van De Bezige Bij nu lekker veel nieuw werk: Yves Petry, Paul Auster, Paolo Giordano, Ernest van der Kwast, deel 2 van de Hermans-biografie, de columns van Peter Buwalda, Erwin Mortier wordt ‘curator’ van de reeks GoneWest waarin getuigen vertellen over de Eerste wereldoorlog.

De Bezige Bij Antwerpen: De catalogus staat niet op de aanbiedingspagina, maar wel als je op een knopje drukt hier. Enkele boeken komen overeen met de aanbieding van de grote Nederlandse broer, al krijgt Jan Van Loy hier een veel prominentere plek. We zijn het nieuwsgierigst naar het fictiedebuut Kwikzilver van Ann De Craemer, maar die stond al in de zomeraanbieding.

Brandt: Eerste catalogus van de gloednieuwe uitgeverij met negen titels, waaronder één van Bettine Vriesekoop. Zie Issuu. Van Edwin Winkels verschijnt de roman Haar laatste vlucht.

Bruna: Na de boedelscheiding gewoon een Issuu-pdf-je. Veel thrillers, waaronder de nieuwe John Grisham.

Conserve: Altijd weer een klap in je gezicht als je deze site (hip in 1998) aanklikt. Men is zo te zien nog niet met het najaar bezig, de boeken zijn in ieder geval niet te vinden.

Lodewijk van OordCossee: Lodewijk van Oord met het debuut Albrecht en wij tekent in ieder geval voor een van de mooiste omslagen in het toch al rijke dierenomslagfonds van Cossee. Bernard Schlink komt met een nieuwe roman. Jiří Weil en De hartslag van Moskou valt weer onder de klassiekers (Cossee Century). Nieuwe gedichten van Vrouwkje Tuinman.

Van Gennep: Zeven jaar na Sneeuweieren komt Ricus van de Coevering met een nieuwe roman: Noordgeest. Marc van der Holst debuteert met verhalen.

De Geus: Een debuutroman van Hugo Blom. Een nieuwe roman van Fleur Bourgonje en een herontdekt meesterwerk van Simone de Beauvoir (Misverstand in Moskou).

De Harmonie: Op de site is niets, maar dan ook niets te vinden over het najaar.

Historische Uitgeverij: De oude ietwat tijdloze prospectus staat nog online.

Holland: Alleen de zomercatalogus was te vinden.

Guus Bauer maakt vriendenHoogland & Van Klaveren: Een verzameling uit de Tzum-columns van Guus Bauer: Bauer maakt vrienden. Voor de rest lijkt het hele fonds van Harm de Jonge overgeheveld te zijn naar Hoogland & Van Klaveren (goed voor de Kinderboekenweek)

IJzer: Onder het kopje verwacht wordt niets verwacht. UPDATE 21-8-2014 Maar binnen een dag wel. Zeven boeken staan op het programma, van P.G. Wodehouse tot Richard Wagner.

In de Knipscheer: Het wacht is op de nieuwe Pim Wiersinga.

Karaat: Op planning staat onder meer een nieuwe Alejandro Zambra.

Kok: Eh, tja, dit najaar vinden we niets wat ons boeit.

De Kring: Naast Jan Terlouw en dochter Sanne Terlouw, nu ook echtgenote Alexandra Terlouw-van Hulst.

Lebowski: Naast een Jan Arends-revival ook een heruitgave van ‘het wereldberoemde kinderboek’ van Erich Kästner Emiel en zijn detectives. Erik Jan Harmens komt met Hallo, muur. ‘Wat Hafid Bouazza is voor alcoholisten, is Erik Jan Harmens voor geheelonthouders.’

imperium-christian-kracht-imperiumLeesmagazijn: Als je naar beneden scrollt (heel onhandig, nieuwe dingen zet je bovenaan) dan vind je de titels voor het najaar. We kijken uit naar Christian Kracht. Helemaal onderaan staan de ambities voor 2015 al.

Lemniscaat: De catalogus young-adult staat helaas nog niet online.

Liverse: Er worden twee boeken verwacht (zonder tekst of uitleg).

Link: Eh, dus, want. We kennen hier niemand.

Marmer: We kunnen nooit iets vinden op de site. Zelf maar even gezocht op Issuu en ja hoor. Hier de aankondiging van onze tweede Tzummer Rijk de Jong (Aristide von Bienefeldt) die dit najaar En weer zat er een Paul Newman in de keuken uitbrengt. Van Peter Drehmans verschijnt een nieuwe roman. Rita Spijker wordt oma en Saskia Stehouwer debuteert met poëzie.

Merdiaan: Nelleke Geel is een nieuwe uitgeverij begonnen en trekt Hilary Mantel en anderen mee van Signatuur.

grass grimmMeulenhoff: Of op Issuu. Gebriel García Márquez wordt opnieuw uitgegeven. Van Günter Grass verschijnt De woorden van Grimm. Van Ralf Mohren verschijnt de (non)-alcoholische roman Tonic.

Nijgh & Van Ditmar: Shockwave crasht op onze computer als we deze catalogus proberen te bekijken, maar op de iPad werkt ie prima. Lykele Muus debuteert met Eland, de ondergewaardeerde Ellen Ombre komt met de roman Erfgoed. Lévi Weemoedt keert terug Met enige vertraging.

Nieuw Amsterdam: David Mitchell met Tijdmeters. Fleur Boose debuteert met De les. Theodor Holman komt met zijn Theo van Gogh-roman Het gestolen leven. Nieuwe gedichten van Wim Brands.

Van Oorschot: We kunnen niets vinden. Update 30 augustus: inmiddels wel: Annie M.G. Schmidt, Sipko Melissen en Ester Naomi Perquin!

Palmslag: Dien L. de Boer debuteert met Niet het moment maar het nagonzen: ‘Steden, dorpen, snelwegen, de natuur, ouders, kinderen en geliefden; het is er allemaal in de poëzie van Dien L. de Boer.’

Aerts ten haaf deePassage: En daar hebben we de derde Tzummer: Karel ten Haaf schreef samen met Daniël Dee de biografie Peters Aerts, The Dutch Lumberjack. Peter Aerts doet aan K-1, maar trapt in zijn vrije tijd geen onschuldige mensen in elkaar. We wachten ook nog steeds op De doos van Passage die maar steeds aangekondigd wordt.

Podium: Hier bij Issuu. Ah, de nieuwe Michel Faber, altijd goed. Van Etienne van Heerden verschijnt Klimtol. Poëzie van Heytze en Krog (maar niet samen).

Prometheus en Bert Bakker: De tweede roman van Özcan Akyol, Marja Pruis komt met Zachte riten, essays van Joost de Vries. Een nieuwe Herman Brusselmans (deze zin kan altijd blijven staan). En nog een boek van Joris van Casteren: Het jagersfluitje. Ronald Giphart stelt De Nederlandstalige culinaire literatuur in 80 en enige verhalen samen.

Gustaaf Peek Godin heldQuerido: Jamal Ouariachi heeft nieuw haar en een nieuwe roman: Een honger. verder een postume roman van Bernlef en een heruitgave van Belcampo. We kijken het meest uit naar de roman van Gustaaf Peek.

Signatuur: Wie doorbladert in de Brunafolder komt bij Signatuur terecht die Hilary Mantel in haar gelederen heeft. En een nieuwe vertaling van Juan Gabriel Vásquez.

Thomas Rap: Leon Verdonschot maakt zijn romandebuut.

Unieboek/Spectrum: Heel veel boeken, maar niet zoveel als voorheen na de opdeling van het concern.

Uitgeverij kleine Uil: Gaat wel weer beginnen met een folder (al was het alleen maar digitaal) maar voorlopig staan er vier boeken op het programma voor het najaar. In de Tzum-reeks komen ook nieuwe titels, maar daarover later meer op deze site. Het is een beetje stilte voor de storm van 2015.

Vantilt: Op de site nog de voorjaarscatalogus, maar klik hier voor de najaarscatalogus. Mooi uitgegeven boeken die moeten bestaan, maar die je bij geen enkele andere uitgeverij vindt. Zoals bijvoorbeeld Op de hielen, een serie opstellen over de Nederlandse en Vlaamse literatuur. Ook om naar uit te kijken: De Boekenwereld 30.3 die helemaal over Arnon Grunberg gaat.

Wereldbibliotheek: Nieuwe roamns van Marco Kamphuis, J.B. Matto en Martijn Knol. De klassieker van deze uitgeverij: Alfred Döblin – Berlijn Alexanderplatz.

Xander: Op de site niet te vinden, maar wel bij Issuu. Heruitgaves van kitschkoning Konsalik.

Peildatum 20 augustus 2014