Maar liefst 25.000 euro hoest de provincie Friesland op om de sutelaksje nieuw leven in te blazen. Tijdens die actie lopen vrijwilligers met kruiwagens vol Friese boeken langs de deuren om op die manier een hogere verkoop te genereren voor het Friese boek. In 2009 vond de laatste reguliere sutelaksje plaats, want men verwachtte meer van de verkoop via digitale media. Zie ook het filmpje hieronder dat vorig jaar november is gemaakt. Toen hebben enkele schrijver geprobeerd de sutelaksje nieuw leven in te blazen.

De Stichting Tsjil, die vorig jaar bij een kleinschalige actie 5.000 euro omzet haalde heeft nu van de provincie 25.000 euro gekregen om het initiatief groots op te zetten voor de hele provincie. (Met uitzondering van de Stellingwerven waar een Nedersaksische variant gesproken wordt en men een eigen actie heeft).

Het geld wordt onder meer besteed aan het drukken van een Boekenkrant die in de provincie verspreid zal worden.

Vorig jaar was Omrop Fryslân nog niet zo positief.