Wie is Hendrik Groen? Zijn roman Pogingen iets van het leven te maken maakt langzaamaan een opmars in boekenland. Verschillende boekverkopers zijn razend enthousiast over het boek en inmiddels weet het publiek ook de weg naar de luchtig geschreven roman te vinden. Momenteel staat Pogingen iets van het leven te maken op plaats 51 van de Bestseller 60.

De roman heeft als ondertitel ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar’. Uitgeverij Meulenhoff zegt over Groen:

Hendrik Groen begon zijn dagboek op de literaire website Torpedo Magazine, waarna Meulenhoff voorstelde er een boek van te maken. Zelf zegt hij over zijn roman: ‘Geen zin is gelogen, maar niet elk woord is waar.’

Het is duidelijk dat het om een pseudoniem gaat. Maar de grote vraag is natuurlijk welke schrijver erachter schuilgaat. Verschillende namen passeren inmiddels de revue. Zou het weer Grunberg zijn? Hij hield eerder de literaire wereld in haar greep door romans te publiceren onder de naam Marek van der Jagt. Ook is hij niet vies van een eenmalige overstap naar een andere uitgeverij.

Een andere naam die regelmatig opdoemt, is die van Michiel Stroink. Stroink publiceerde al twee romans bij uitgeverij Meulenhoff. Op Facebook meende een boekverkoopster een overeenkomst in stijl te herkennen.

In het rijtje medewerkers van Torpedo Magazine staan ook tal van namen die zomaar Hendrik Groen zouden kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld Stijn Aerden. Of Joubert Pignon. Of Marcel van Roosmalen. Wie het weet, mag het zeggen.