Esther Verhoef is voor de derde keer de winnaar van de Hebban Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller, zo werd gisteren tijdens het Nederlandse Thrillerfestival bekendgemaakt. Ze won de prijs met de thriller De kraamhulp, die gaat over tien beslissende dagen uit het leven van drie jonge vrouwen. De prijs voor de beste buitenlandse thriller gaat naar de Australische Terry Hayes met zijn debuut Ik ben Pelgrim.

De bezoekers van de website Hebban.nl konden tussen 15 september en 5 oktober stemmen op boeken uit een door de redactie samengestelde lijst van dertig vertaalde en dertig oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Er werden dit jaar iets meer dan zestienduizend stemmen geteld. De prijs laat goed zien wie er populair is bij het grote publiek. Esther Verhoef ging er al twee keer eerder met de prijs vandoor, en vorig jaar won bestsellerauteur Karin Slaughter voor de vierde keer.

Er werden ook nog prijzen uitgedeeld in de categorieën Young Adult en Fantasy. Wreed van Mel Wallis de Vries won de prijs voor de beste YA-thriller. Het boek des levens van de Amerikaanse Deborah Harkness won de award voor het beste vertaalde fantasyboek, terwijl Heksenwaan van schrijver Martijn Adelmund en illustrator Iris Compiet werd bekroond als de beste Nederlandstalige fantasyroman. De enige niet-publieksprijs van de Hebban Awards, de Crimezone Debuut Award, werd toegekend aan Bronja Hoffschlag voor De dode kamer.