De Duitse schrijver Siegfried Lenz is vandaag overleden. Hij werd 88 jaar oud. Lenz wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse Duitse auteurs. Hij is een veelgelezen schrijver. Ook in Nederland.

De succesvolste roman van Lenz was Deutschstunde, verschenen in 1968. In het Nederlands verscheen de roman onder de titel Duitse les. De afgelopen jaren gaf uitgeverij Van Gennep het werk van Lenz opnieuw uit. De uitgeverij heeft de afgelopen jaren 30.000 exemplaren van zijn werk verkocht.

De revival van Lenz in Nederland begon in 2008, toen Een minuut stilte uitkwam. Juni dit jaar verscheen nog Het oefenterrein, dat oorspronkelijk in 1985 geschreven werd. En deze maand brengt Van Gennep Onder water op de markt, een roman uit 1957.

Het werk van Lenz is in dertig talen verschenen. Er zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht.