Helen Macdonald wint met haar memoires H is for Hawk de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction 2014.

H is for Hawk gaat over Macdonald’s pogingen om het vertrouwen van haar havik te winnen terwijl ze worstelt met de dood van haar vader, Alisdair. Tegelijkertijd is het een soort biografie van de auteur T.H. White, die een boek schreef over zijn pogingen om een havik te trainen. Ze weeft het verhaal van deze schrijver door haar eigen verhaal heen.

De jury benadrukt dat de leden geen natuurfanaten zijn, en dat het daarom extra bijzonder is dat ze dit boek unaniem verkozen boven de andere genomineerden.

Juryvoorzitter Claire Tomalin zegt er het volgende over:

Congratulations to Helen Macdonald, who has written a book unlike any other, about an obsession with a wild creature, brought to life in prose sometimes technical and always striking, and set in English landscapes observed with a visionary eye. Writing about wild life and the environment has never been better or better informed than this

De Samuel Johnson Prize is de grootste Britse non-fictie prijs. De winnaar ontvangt 20.000 Pond. De andere finalisten (Marion Coutts, Greg Grandin, John Campbell, Alison Light en Caroline Moorehead) krijgen ieder 1.000 Pond.