Girl Online, het debuut van Youtube-ster Zoe Sugg, is niet door haarzelf geschreven. Dat gaf ze deze week toe op Twitter. Wel zou ze de personages en het verhaal zelf hebben bedacht, maar iemand anders heeft het voor haar uitgewerkt. Girl Online brak alle debuutrecords, het boek werd de week eerste week 78.109 keer verkocht en deed het daarmee zelfs beter dan de eerste Harry Potter van J.K. Rowling.

Nu bekend is dat ze het boek niet zelf heeft geschreven is er een flinke Twitter-rel ontstaan. Sugg heeft meer dan 2 miljoen volgers op Twitter en meer dan 5 miljoen volgers op Youtube. Bekendheden werken wel vaker samen met ghostwriters, maar de fans van Sugg pikken het niet. Zij vinden het misleidend dat op het boek niet staat vermeld wie het dan wel heeft geschreven.

Ook Uitgeverij Penguin Random House geeft nu toe dat Sugg is geholpen bij het schrijven van de roman:

Talented You Tube entrepreneurs such as Zoe are brilliant at understanding and entertaining their audience. For her first novel, Zoe has worked with an expert editorial team to help her bring to life her characters and experiences in a heartwarming and compelling story … We are proud to be have been able to help Zoe tell her story and that the book is proving so successful in getting young people reading.

Redacteur Siobhan Curham, die niet op het omslag van het boek wordt vermeld maar wel in de ‘acknowledgements’, zou Sugg hebben geholpen met het boek. Een blog van Curham op de website GoodReads suggereert echter dat Curham het boek helemaal alleen heeft geschreven:

I was asked this year by a publisher if I could write a book for them and oh yes, please could I write it in six weeks … aaaaaand … I did it! I wrote an entire 80,000 word novel in six weeks.

Na alle commotie is Zoe Sugg inmiddels geen ‘girl online’ meer. Ze heeft tijdelijk afstand gedaan van haar aanwezigheid op Youtube en Twitter.