Het was zo’n mooi initiatief: aandacht voor het korte verhaal. De initiatiefnemers van de J.M.A. Biesheuvelprijs hadden maar één doel: ‘Het korte verhaal de status geven die het verdient en vooral om te laten zien dat het een volwaardig, prachtig genre is.’ Maar de laatste weken klinkt er veel kritiek over de nominatieprocedure van de nieuwe literaire prijs.

Schrijver Philip Snijder vroeg zich in een open brief op Tzum.info af waarom zijn boek De volcontinu niet was genomineerd:

Misschien is in die hectiek het besluit om mijn boek af te wijzen wat te haastig genomen. Maar misschien ook is de jury nog steeds ten volle overtuigd van de juistheid daarvan. Het zij zo.

Vandaag klinkt er opnieuw kritiek. Ditmaal van schrijver Gerwin van der Werf.

Ik houd er, mag ik hopen, geen al te bekrompen opvattingen op na omtrent wat een verhalenbundel genoemd mag worden. Maar de lijst met dertig titels die nu ‘genomineerd’ zijn maakt op mij een hopeloos rommelige indruk.

Hopeloos, ja, dat staat er.

Hij vervolgt zijn brief met:

De meest onbegrijpelijke nominaties echter zijn die van de verzamelbundels Een koffer vol verhalen (Marmer) en Het beste uit 20 jaar Hard Gras, beide geschreven door ‘diverse auteurs’. Ik hoop niet dat ik omstandig moet uitleggen hoe krankzinnig het is om een Prijs toe te moeten kennen aan ‘diverse auteurs’. Als ze allemaal naar de prijsuitreiking komen dan kon u nog wel eens een nieuw probleem tegemoet zien. Dan is er nooit genoeg drank.

En hij wil zelf ook nog wat boeken aan de groslijst toevoegen:

U begrijpt natuurlijk dat u na toevoeging van deze columns-met-een-nietje en, eh, verzamelkoffers opnieuw een lijst hebt gekregen die verre van compleet is. Ik wil dringend nog wat titels nomineren, namelijk de complete Tzum-reeks van Uitgeverij Kleine Uil (waaronder het heerlijke Huis van Bewaring van Erik Nieuwenhuis) en Brigadier Kodak (een verzameling in De Muur verschenen wielerverhalen) van Wiep Idzenga. O, en doe mijn eigen boek Schooldagen (Atlas Contact) er dan ook maar op. Waarom zou ik mezelf tekort doen?

UPDATE:

Inmiddels heeft ook Arjen Fortuin (jurylid) gereageerd.

De lijst met inzendingen op de site van de Biesheuvelprijs [is] geen vervanging van de groslijst, maar eenvoudig een opsomming van wat er bij ons binnengekomen is. Nergens hebben wij gezegd dat de criteria verruimd zijn of beweerd dat er een ‘nieuwe’ groslijst zou zijn.

0