De vorige week overleden Terry Pratchett liet twee boeken achter, beide nieuwe delen in twee van zijn geliefde series. In The Shepherd’s Crown volgen we voor de laatste keer de avonturen van de jonge heks Tiffany Aching; het is het 41e deel van de Discworld-serie. The Long Utopia is het vijfde deel in de sci-fi serie The Long Earth, die Pratchett schreef in samenwerking met Stephen Baxter. De twee boeken vormen de afsluiting van een oeuvre dat meer dan zeventig boeken omvat.

Beide boeken werden al eerder aangekondigd. The Shepherd’s Crown, het vervolg op I Shall Wear Midnight (2010) werd vorig jaar aangekondigd op de Discworld Convention en zou in oktober uitkomen. Pratchett voltooide het boek in de zomer van vorig jaar, vlak voor de Alzheimer waaraan hij zou overlijden hem in zijn greep kreeg. Het eerste hoofdstuk van het boek werd vorig jaar voorgedragen door zijn assistent, omdat Pratchett zelf last had van wat hij ‘The Embuggerance‘ noemde.

The Long Utopia zal zoals gepland in juni verschijnen.

Fans van de schrijver reageren met gedragen enthousiasme: