Gisteravond werd in de stadsschouwburg van Amsterdam de boekenweek geopend met het traditionele boekenbal. Thema van bal en week: waanzin.

Het was vrolijk, feestelijk en geslaagd maar echt gek, laat staan waanzinnig, wilde het ondanks het thema niet worden. Dimitri Verhulst zong een liedje, Piet Calis deed een dansje, Gerbrand Bakker bestreed zijn kiespijn met drank en sigaretten, geflankeerd door DBC Pierre (!), P.F. Thomése babbelde vrolijk met Nico Dijkshoorn en Beau van Erven Dorens sloeg niemand op het hoofd.

Er waren vele beroemde schrijvers onder wie: Geert Mak, Jan Brokken, Jan van Mersbergen, Nelleke Noordervliet, Nina Weijers, Tommy Wieringa, Tom Lanoye, Connie Palmen, Kluun, Joost de Vries, Pieter Steinz, Joost Zwagerman, Youp van ’t Hek, Marion Bloem, Gustaaf Peek, Ilja Leonard Pfeijffer, Tzum-collega’s Aristide von Bienefeldt, Chrétien Breukers en Guus Bauer; Franca Treur, David van Reybrouck, Maarten Biesheuvel en vele anderen.

En er waren ook iets minder beroemde schrijvers onder wie: Frank Lammers, Theo Hiddema, Jort Kelder en Lauren Verster, Marc Marie Huijbregts, Anna Drijver, Ed Nijpels, Thé Lau, Katja Schuurman, Freek de Jonge, Bert van de Veer en Judith Osborn, Umberto Tan, Tinkebell, Halina Reijn, Jeroen Henneman en Menno van Heel Holland Bakt om er slechts enkelen te noemen.

(foto’s © Dolf Verlinden)