Twee Kieft-berichtjes in één. Regisseur Johan Nijenhuis denkt erover om een film van het boek Kieft te maken (leuk: seks, drugs, drama, in de goot wederopstanding) en in het programma VI-tv werd al een poll gehouden wie de hoofdrol moest spelen: de meerderheid van de stemmen was voor Wim Kieft. In hetzelfde programma weer veel reclame voor het boek Kieft, want Johan Derksen is bij de uitgeverij betrokken. De andere aanleiding is namelijk dat Kieft (VI Boeken) van Michel van Egmond genomineerd is voor Sportboek van het jaar, samen met Solo van Wilfried de Jong (Podium), Commentator van Mart Smeets (De Kring), Wilco Kelderman bestaat niet van Thijs Zonneveld (Nieuw Amsterdam) en Bureau Sport van Erik Dijkstra en Frank Evenblij (Het Spectrum).

Het Sportboek van het Jaar is een marketingpublieksprijs, waarbij het net als bij de NS Publieksprijs totaal onduidelijk is hoe de nominaties tot stand komen. In ieder geval lijken de uitgeverijen die achter de organisatie van de prijs zitten ook mee te betalen aan de publiciteit en hun boeken worden dan ook genomineerd, de andere uitgeverijen doen mee aan de kortingactie voor sportboeken.

De winnaar is ongetwijfeld Kieft, want vanavond is in het voetbalprogramma VI-tv al opgeroepen om op dat boek te stemmen, maar op 24 april wordt de bij voorbaat vaststaande einduitslag pas bekend gemaakt bij Humberto Tan (die met zijn eigen verzameling columns meedoet aan de kortingsactie voor sportboeken).

Wat de winnaar van het Sportboek van het Jaar wint behalve publiciteit is onbekend.

Oh ja, als je dan zo nodig wilt stemmen.