Terwijl de boekhandels zich in de rest van Nederland druk maken om de de digitale verkoop van boeken, gaat men in Friesland nog met de kruiwagen vol boeken langs de deur. Althans tot voor kort, want de Stichting Tsjil die de ‘sutelaksje’ in 2013 nieuwe leven inblies (nadat het in 2008 gestopt was), stopt met de activiteiten omdat ze de organisatie niet meer aankan.

In de evaluatie van de kruiwagenactie in 2014 schrijft het bestuur:

Om it suteljen substansjeel en struktureel syn gerak te jaan binne op syn minst twa folsleine fte’s nedich.

Vrij vertaald: er zijn twee volledige banen noodzakelijk om er iets van te maken. De provincie ondersteunde de stichting Tsjil vorig jaar met een subsidie van 25.000 euro waarvoor een blad werd gemaakt om de Friese uitgaven onder de aandacht te brengen.

Maar het bestuur kan de organisatie dit jaar niet meer aan en gooit de handdoek in de ring.

Mei troch de ferskillende motivaasje fan de yndividuele bestjoersleden hawwe wy dêrom mei pine yn it hert mar wol mei de wittenskip dat in kearmannich oantoand is dat it format sa’t wy dat brûkt hawwe bewiisber wurket besletten de stifting op te doeken.

Hierbij nog een optimistischhe reportage van Omrop Fryslân over de sutelaksje afgelopen september langs de bloemrijke tuinen van Friesland.