Aanstaande dinsdag is er een speciale Bordewijk-veiling op Catawiki waar je onder meer een gesigneerd exemplaar van Karakter kunt kopen. Lot 30 van de veiling is een mini-uitvoering van een borstbeeld van de schrijver: ‘ongeveer 15 cm op een sokkeltje van 8 x 8 x 10 cm. Materiaal: verbronsd kunststof. Dit is no. 1 van een kleine serie die via de site van het Bordewijkgenootschap straks zijn te bestellen voor 150 euro per stuk.’ De opbrengsten worden gebruikt om het grote borstbeeld te financieren dat in september in de Passage in Den Haag zal worden geplaatst. De schrijver placht altijd te schrijven bij café La Bordelaise en soms ook niet:

In de gebogen passage weet men van geen vechten en geen einde. Het zijn de kleine bekoorlijke en gevarieerde winkel die het oog onafgeleid trekken van de winkelende vrouwen, die het oog evenzeer onafgeleid trekken van de man voor wie zelf het meewinkelen aldus wordt tot een verfijnd genot.

Het borstbeeld is gemaakt door Lillian Mensing.

Volgens de beschrijving op Catawiki moet het borstbeeld nog gegoten worden.

Het Bordewijkgenootschap, dat vorig jaar is opgericht om dit jaar te vieren dat Bordewijk vijftig jaar geleden is overleden, heeft het initiatief tot de plaatsing van het borstbeeld genomen. Niels Klinkenberg licht het plan toe.

Op Voor de kunst waar de crowdfundingactie moet plaatsvinden, is nog niets te vinden wat met Bordewijk te maken heeft. Op de pagina van het genootschap is wel meer informatie te vinden.

Er verschijnt in dit Bordewijkjaar ook een biografie over het echtpaar Bordewijk.

(foto: bewerking van foto op Catawiki)