Deze week kwamen er twee nieuwe delen uit in de Tzum-reeks: Boeken die ik 12 jaar niet heb gezien van Chrétien Breukers en Viva l’Italia van Johannes van der Sluis en natuurlijk stellen we ze vol trots aan iedereen voor.

Boeken die ik 12 jaar niet heb gezien (leesmemoires)

Wat gebeurt er als een man, die net gescheiden is, tien bananendozen vol met boeken die twaalf jaar in opslag hebben gestaan tevoorschijn haalt? Hij gaat lezen en doet van die lectuur verslag. Ziehier de achtergrond van dit verrassende deel in de Tzum-reeks. Is Chrétien Breukers in al die jaren een andere lezer geworden of zijn de literaire liefdes in stand gebleven?

Viva l’Italia (misdaadverhalen)

Eén van de excentriekste schrijvers uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur, Ab Visser, schreef ooit in het tijdschrift Pulp in de reportage ‘Palermitaanse dodendans’ dat de Italianen, en vooral de Sicilianen, twee idolen kennen: ‘De Dood en het Kind; en daartussen ligt de ellendige weg der volwassenheid.’

Viva l’Italia is een bundel met twintig korte misdaadverhalen die zich in de twintig Italiaanse regio’s afspelen. Bekende facetten van Italië komen voorbij, maar het is vooral een onderzoek naar het eigene en minder zonnige van de verschillende regio’s, het onbekende, het perifere en soms duistere… Viva l’Italia is het debuut van Johannes van der Sluis.