Tijd voor ons halfjaarlijks onderzoek naar de aanbiedingen van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Volgende week zaterdag is de start van het nieuwe boekenseizoen op Manuscripta: uitgeverijen (niet alle) showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften, literaire websites en het publiek. Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

AFdH: We kunnen ons bericht van een jaar en een half jaar geleden kopiëren: het nichtje van de uitgever Thierry Abels mag een verhalenbundel uitbrengen. De planning is nu oktober. Dan verschijnt ook een boek van Carel Helder. Op de abonneepagina staat wat er nog meer verschijnt.

Ambo|Anthos: Op de site kun je de ‘verwachte boeken’ vinden onder het tabblad ‘boeken’. Pepijn Lanen komt met zijn tweede boek, over zijn eerste boek Sjeumig zei literatuurkenner Frits Spits: ‘Ik heb zeker vijf keer hardop gelachen.’ De Engelse schrijver Owen Sheers komt ook met zijn tweede boek; Ik zag een man is de titel. De auteur komt ook op bezoek. In de zomercatalogus stond de nieuwe Anne-Gine Goemans aangekondigd voor september. Dat wordt oktober.

De Arbeiderspers: Op de site van de Singel uitgevers weten ze nog niet hoe je een brochure kunt embedden, dus vind je een rijtje links naar alle brochures van alle uitgeverijen die in het pand aan het Spui zitten. Arthur Japin komt volgende week met een nieuwe historische roman, De gevleugelde. Wij kijken ook uit naar de nieuwe Koos van Zomeren die de laatste jaren te weinig aandacht krijgt. Er komt een nieuwe roman en Otto’s oorlog, uit zijn beginjaren als ‘serieus’ schrijver, wordt herdrukt. Van Heere Heeresma verschijnt in de Privé Domein-reeks (die voor het volgende jaar dat een jubeljaar is weer wat wordt opgekalefaterd) een verzameling brieven: Bleib gesund!. Henk Ester en Lucas Hirsch komen met nieuwe dichtbundels.

Aspekt: Van J. Slauerhoff verschijnt Jan Pieterz. Coen. Er komt ook een boekje over Pablo Neruda en Miquel de Cervantes. Voor de rest staat de brochure weer vol met al verschenen boeken.

Athenaeum: Die blije eikel-professor van DWDD komt met een boekje over de hersenen. (Laat je hersenen niet zitten heet het boekwerkje. ‘Bekend van DWDD’ staat er op de sticker). James Joyce – Dubliners is onder handen genomen door het eigenzinnige vertalersduo Bindervoet en Henkes en krijgt in het Nederlands de horribele titel Dublinezen mee. Arie Storm komt, eindelijk, met zijn Kellendonk-boek al mag het al lang geen biografie meer heten. Het is zelfs een roman geworden waarin Kellendonk terug op aarde keert.

9789025446574-de-kunst-is-mijn-slagveld-l-LQ-fAtlas Contact: Wij tippen natuurlijk het brievenboek van Nanne Tepper samengesteld door oud-Tzummer Nick ter Wal (in de planning voor januari). Voor de rest is de line up weer indrukwekkend: A.H.J. Dautzenberg, Julian Barnes, Muarakami, Vonne van der Meer, H.M. van den Brink, Dimitri Verhulst en Jan Brokken om er maar een paar te noemen. Succes per gros.

De Bezige Bij: De Bezige Bij heeft dringend een bestseller nodig. De laatste Leon de Winter stond maar 14 weken in de bestsellerlijst, maar haalde nooit de top 10. De hoop is gericht op A.F.Th. van der Heijden met deel 6 van De Tandeloze Tijd: Kwaadschiks. Of misschien worden John Irving en Jan Siebelink de kiloknallers van De Bezige Bij. Daan Heerma van Voss komt met een nieuwe roman evenals Yannick Dangre. De 90-jarige Inez van Dullemen ‘voltooit haar oeuvre’. Daarnaast nog een unvollendete van Mulisch en nieuwe poëzie van onder meer Remco Campert, Delphine lecompte, Maarten Inghels en Jan Baeke.

Bertram en de Leeuw: In deze pdf vind je de aanbieding voor het najaar. Geen literatuur dit najaar.

Brandt: Niets van onze gading.

Bruna: John Grisham, Deon Meyer, Suzanne Vermeer, dat werk.

Conserve: Op de horrorsite van deze uitgeverij de aankondiging van Cynthia Mc Leod

Zenobia – Slavin op het Paleis, haar ‘magnum opus’.

Cossee: De uitgeverij verwacht veel van Charlotte van David Foenkinos waarin het leven van kunstenares Charlotte Salomon centraal staat. Een biografie van Anne Folkertsma over Hans Fallada verschijnt en een heruitgave van Ida Simons – Als water in de woestijn.

Van Gennep: Het najaar staat nog niet online.

De Geus: In Nederland nooit een echte bestseller maar Colm Toíbín kan wel een potje schrijven, de roman Nora verschijnt. Van Nobelprijswinnaar Mo Yan komt Het rode korenveld uit. Voor de rest wachten de liefhebbers natuurlijk op de nieuwe Karl Ove Knausgard.

prijsdedag(1)De Harmonie: Hannah van Wieringen komt met de tweede roman Prijs de dag voordat de avond valt. In januari ziet de nieuwe dichtbundel van Elma van Haren het daglicht: Mevrouw Ovo.

Historische Uitgeverij: De oude prospectus uit 2013 staat nog steeds online. Er verschijnen wel nieuwe boeken, maar die zijn nergens te zien.

Holland: Ook bij uitgeverij Holland wordt het najaar.

Hollands Diep: De eerste uitgave van Joost Zwagerman bij zijn nieuwe uitgever betreft een dichtbundel. Ook nieuw in het fonds is Paul Baeten Gronda van wie de roman Vrijheid is een duisternis verschijnt. Ook in deze catalogus een interessant brievenboek: Vladimir Nabokov – Brieven aan Véra.

Hoogland & Van Klaveren: En deze uitgeverij brengt de gedichten van Vladimir Nabokov. Daarnaast een fotobiografie van Tsjechov.

IJzer: Er komt een dundrukeditie van zo’n 1000 bladzijden van Witold Gombrowicz. P.G. Wodehouse gaat het ook helemaal maken.

In de Knipscheer: De enige uitgeverij, lijkt het, die nog wel eens iets publiceert van een Arubaan of een Surinamer. Maar ook de poëzie Fred Papenhove staat op de verschijningslijst.

Karaat: Valeria Luiselli – De geschiedenis van mijn tanden die we bij het voorjaarsoverzicht al noemden is het laatste boek dat deze uitgaf. Voor de nieuwe boeken moet je de site in de gaten houden. Zo moet je weer naar de nieuwsrubriek om te zien dat Het boek van mijn levens van Aleksandar Hemon in september uitkomt.

Kok: Het moet nog najaar worden.

Koppernik: Sympathieke uitgeverij, maar de website is nog een beetje een chaos. Er staat wel een rubriek ‘Te verschijnen’ op de homepage, maar wanneer is onduidelijk. Update 30 augustus: op issuu staat de najaarscatalogus met een ‘nouvelle’ van Jan Lauwereyns, een roman van Jonas T. Bengtsson, Lisa Moore en meer, poëzie van o.a. Armando. Koppernik slaat de vleugels uit.

De Kring: Het derde duoboek van Ronald Giphart dit jaar (zie de andere twee bij zijn reguliere uitgeverij Podium) Kuipkoorts, samen met Rob van Scheers over een jaar op de tribune zitten van Feyenoord. Mart Smeets heeft natuurlijk weer een boekje en Geert van der Kolk schreef de pageturner De oogst is voorbij.

Lebowski: Bij de beschrijving een half jaar geleden kregen we een stroom boze mails van de uitgever, dus we durven nu niets ironisch of relativerends te zeggen. Er komt een prachtig debuut van Cor de Jong, een fantastische roman van Martin Kessel, een hartverscheurend boek van Hugo Borst.

Leesmagazijn: Vinden we ook een fijne uitgeverij. Het najaar is nog niet helemaal gevuld maar van Bariş Biçakçi is Radeloos als we waren al uit.

Lemniscaat: Liefde kan mislukken van Matthew Quick wordt aangeprezen als een heftige, humoristische en ontroerende roman.

Liverse: Lammert Voos komt met de verhalen Bekentenissen van een dikke man. in 2003 verscheen het debuut van Liesbeth Annokkee bij Passage, haar tweede roman Het theater van Job verschijnt bij Liverse.

Bas Lubberhuizen: Er zijn wat uitgaven doorgeschoven. Aangekondigd staat een aflevering van De Parelduiker over Remco Campert.

Jürgen Maas: Op de homepage een rijtje verwachte boeken. Een roman van Mohamed Choukr en gedichten van Adonis.

Magonia: Op de site is niets te vinden maar uitgever Lex Jansen meldt ons op Facebook: ‘En bij uitgeverij Magonia Auteursbegeleiding en Uitgeefactiviteiten verschijnt komende week de roman Het lange geduld van Hans Hom, terwijl op 23 september de verhalenbundel Boven de wolken het licht zal zien. Begin november volgt de roman Corvus, van Rob van der Staaij.’

Marmer: De uitgeverij timmert aan de weg. Voor het voorjaar is een novellereeks aangekondigd waaraan onder meer Chrétien Breukers en Aristide von Bienefeldt een deel schrijven. Dat hebben we uit de pers, want de najaarsbrochure staat nog niet online. Gelukkig kregen we afgelopen week wel een mailtje van Remco Volkers die de publiciteit verzorgt en daarom weten we dat Stefan Popa met een nieuwe roman komt, Janneke Holwarda, dat jeugdboekenauteur Anke Kranendonk een ‘volwassen debuut’ maakt en dat er poëzie van Johanna Geels en Peter Drehmanns op stapel staat.

jonasson lange titelMeridiaan: De uitgeverij heeft beslag weten te leggen op de winnaar van Deutscher Buchpreis 2014 Lutz Seiler. Van Jonas Jonasson verschijnt weer een roman met een ellenlange titel. Gevaarlijke outsider met bestsellerpotentie is Nimmerthuis van Laird Hunt.

Meulenhoff: Het succes van Hendrik Groen wordt wat uitgemolken met zelfs een heuse verjaardagskalender. Javier Marías is het paradepaardje met Zo begint het slechte. Arjan Peters heeft twee mooie, maar nogal voor de hand liggende klassiekers uit de schatkamer van de uitgeverij opgediept: In de bovenkooi van Biesheuvel en Terug naar Oegstgeest van Wolkers.

Nijgh & Van Ditmar: Henk van Straten is overgestapt van Lebowski en zijn roman Bidden en vallen is een nieuwe start. Vincent van Meenen debuteert. En wie maakt zijn comeback: Serge R. van Duijnhoven.

Nieuw Amsterdam: Hopelijk kan er eens wat Postcodeloterijgeld aangewend worden voor een nieuwe site van Nieuw Amsterdam. Maurits de Bruijn schreef De achterkant van de zon. Van Gerard van Emmerik komt een roman uit: De nieuwe Kratz, ooit als feuilleton op deze site begonnen, maar de naam Tzum wordt angstvallig vermeden. Van David Mitchell, trouw aan uitgeefster Lidewijde Paris, komt Doorgang uit.

Van Oorschot: Topper van het najaar is natuurlijk de gedundrukte Marga Minco. Om naar uit te zien: de biografie van Arjen Fortuin over Geert van Oorschot. Ter gelegenheid daarvan wordt ook het verzameld werk van R.J. Peskens uitgegeven,

Palmslag: Zes boeken staan op het programma voor het najaar waaronder het kinderboek met de intrigerende titel Prinses Flatulentia.

Lupko Ellen_De zussen BorgesiusPassage: Herman Sandman komt met de vrolijke columns De eeuwige Veenkoloniaal, Bill Mensema schreef eerder Doem Dada, voor het najaar staat Boem! op de lijst. De nieuwe thriller van Gouden Strop-genomineerde Lupko Ellen heet niet Nog geen titel, zoals in het voorjaar nog het geval was, maar De zussen Borgesius.

Podium: Twee samenwerkingsboeken van Ronald Giphart: een met Mark van Vugt over het brein en een met vrouw Mascha Lammers over het koken voor het moderne gezin. Van Elvis Peters verschijnt Jacht. Willem Thies schrijft in een bundel een relatiecrisis van zich af onder de titel Meer mensen dan reddingsvesten.

Polis: De eerste catalogus van Harold Polis is ambitieus. Poëzie (Peter Holvoet-Hanssen, Ruth Lasters en Frank Keizer), romans (Carmien Michels, Filip Rogiers), non-fictie (De Papieren Man Dirk Leyman) etc. etc. Maar liefst 92 bladzijden.

Prometheus en Bert Bakker: Dit wordt natuurlijk het najaar van Connie Palmen. daarnaast verwachten we veel van Michael Cunningham, Roderik Six en Wytske Versteeg. De halfjaarlijkse Brusselmans staat op punt van verschijnen. Judith Eykelenboom debuteert met Biefstuk.

Querido: Van Zomergastgast Annejet van der Zijl komt De Amerikaanse prinses uit. Criticus Maarten Moll debuteert met een vaderboek. Tzum is nieuwsgierig naar de nieuwste roman van K. Schippers en Merijn de Boer.

Signatuur: Drie van de zestien pagina’s zijn ingeruimd voor Almudena Grandes (‘Groot, groter, Grandes’ zegt Arjan Peters) en haar nieuwe roman De drie bruiloften van Manolita.

Thomas Rap: Alweer Campert, al is het nu Deborah, (al schrijft Remco het voorwoord) die over haar rommeltjes schrijft.

Unieboek/Spectrum: In plaats van één megafolder, nu vier kleinere. Blader ze eens lekker door.

Uitgeverij kleine Uil: Het rijtje verwachte boeken onderaan de homepage is nog wat miniem, maar uit betrouwbare bron hebben we vernomen dat er ook nog een dichtbundel verschijnt van Jane Leusink, een reisboek over Parijs en een boek over de ontvangstgeschiedenis van het werk van Fritzi Harmsen van Beek.

Vantilt: De uitgeverij gaat onverdroten verder met het heruitgeven van Eric de Kuyper wat we zeer toejuichen. Jaap Goedegebuure schreef Wit licht over poëzie en mystiek.

Vrijdag: Enkele co-producties met Nederlandse uitgevers (Erik Vlaminck, Elvis Peeters). Poëzie van Hedwig Selles en Max Temmerman.

Wereldbibliotheek: Uitgever Koen van Gulik prijst persoonlijk Herkomst van Botho Straus. Erik Vlaminck schreef de roman De zwarte brug. En interessant: Karel Čapek met Krakatiet.

Xander: Het is even zoeken, maar Andrew Miller Een vrouw en de zee zou aardig kunnen zijn.

Peildatum 27 augustus 2015