Vandaag is bekendgemaakt dat de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde is toegekend aan Leonard Nolens. Nolens krijgt de prijs voor Zeg aan de kinderen dat we niet deugen (2011, Querido). De jury:

In diverse gedichten is het “ik” een dominante. En toch kun je niet zeggen dat Nolens geprangd zit in een korset van narcisme. Hij versplintert voortdurend in tegenhangers. Er ontstaan hiaten, er ontbreken scharnierpunten in de relaties met anderen. (…) Nadat hij de lezer in de bundel Bres een “collectief wij” heeft opgedrongen, durft hij het ook aan om in een paar sterke cycli van de bekroonde dichtbundel het “ik” even te negeren. Hij doet het schaamteloos, nukkig, verbluffend. Hij hanteert een kordate taal, hij stapelt de imperatieven op, laat zijn lyriek drijven op talrijke herhalingen. Dat is de stijl waarin hij zingt. Zijn zangerigheid is uniek: zijn stem verheffend laat hij sintels gloeien op de punt van zijn tong.

Ook genomineerd waren: Anneke Brassinga met Ontij (2010), Roland Jooris met Kromte (2012), Maria Barnas met Jaja de oerknal (2013) en Hester Knibbe met Archaïsch de dieren (2014).

De jury bestond uit Geert Buelens, Miriam Van hee, Mark Insingel, Willy Spillebeen en Gwy Mandelinck (voorzitter). 

Lees het juryrapport hier