De Jan Wolkers Prijs 2015 voor het beste Nederlandse natuurboek is dit jaar uitgereikt aan de auteurs van Niet zonder elkaar – bloemen en insecten. In de Artis Bibliotheek kreeg hoofdauteur Louis Schoonhoven de prijs uitgereikt door Karina Wolkers. Niet zonder elkaar – bloemen en insecten (geschreven door een collectief onder aanvoering van Schoonhoven met medewerking van Rolf Roos, Koos Biesmeijer, Gerard Oostermeijer en bijdragen van nog een tiental andere auteurs) vertelt volgens de jury over de ‘fascinerende relaties tussen planten en hun bestuivers.’

Het is een moderne versie van Jac P. Thijsse’s Verkade-album ‘De bloemen en haar vrienden’, uit 1934, vlot geschreven, vol fascinerende voorbeelden. Over de bloem als verleidster, het kussen door de wind, en de bijenorchis die het ‘gewoon zelf doet’.

De winnaars van de Jan Wolkers Prijs ontvangen een bedrag van 5.000 euro en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestond uit Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Joost Huijsing (Vroege Vogels).