Wat de bezienswaardigheden van onze stad zijn?

Nou, je hebt dat skelet dat ze soms

in de bar van herberg De Rust ophangen

onder algemeen gegiechel en gefluister

het barmeisje is ooit haast gestikt van het lachen.

Het gedicht ‘Folklore’ van de Australische dichter Les Murray begint lichtelijk absurd, want het touw waaraan het skelet hangt zit vast aan de springveren van het bed in de bruidssuite. Aan de manier waarop het skelet danst, kun je zien hoe aangenaam toeven het is in het bruidsbed. Aan het einde van het gedicht wordt even een geloofsvraag gesteld, in lichte woorden.

[…] Sommige mensen beweren

dat er een langer touw naar boven loopt,

maar dat betwijfel ik, eerlijk gezegd –

afijn, ik ben ook geen danser.

Verder hebben we vleesfabrieken en mijnen.

Een lekker gedicht van Murray, juist door het gebruik van spreektaal en het ontbreken van enige zweverigheid. Murray is een van de vele vertaalde dichters die in de

Van Oorschot Poëziekalender 2016 staan. Naast samenstellers Janita Monna en Menno Hartman hebben ook de mensen van Poetry International gedichten aangedragen voor deze kalender waardoor het geheel nog internationaler is dan eerdere edities. Poetry heeft bij verschillende gedichten ook qr-codes staan die je leiden naar de voordracht van de dichter. Er zijn ook vertalingen bij van dichters die iets minder aanspreken, zeker wanneer er in algemene bewoordingen over de ziel of de liefde geschreven wordt. Dan heb ik het liefdesgedicht ‘Promesse de bonheur’ van Menno Wigman liever, waarbij een ik een naakte geliefde bezingt ‘En alles wat ik van een lichaam heb verlangd / staat voor mijn ogen naakt te zijn.’

Natuurlijk bevat een poëziekalender een bonte stoet aan gedichten, waarbij je soms hevig verlangt naar de volgende afscheurbare dag. Dat hoort bij een kalender. Het is mooi dat er nog elk jaar een gemaakt kan worden: deze kalender reist over de continenten en bestrijkt alle emoties. En godzijdank is er af en toe ook iets te lezen waarbij je vreselijk moet lachen, zoals ‘Gedicht dat goed afloopt‘ van Frank Koenegracht.

Kortom, de meest poëtische invulling van een toiletbezoek!

(CP)

Van Oorschot Poëziekalender 2016, Samenstelling Janita Monna en Menno Hartman en Poetry International. € 15,-.