Adam Johnson heeft met Fortune Smiles de National Book Award gewonnen. Dat is gisteren bekendgemaakt. VoorTzum las Koen Schouwenburg Fortune Smiles:

De vlotte, ritmische vertellingen zijn vergelijkbaar met de verhalen van George Saunders, één van de belangrijkste contemporaine Amerikaanse schrijvers van korte verhalen. Het is een verwantschap op stilistisch niveau (de spreektaal) alsook op thematisch vlak: de verhouding tussen technologie en het individu. Daarnaast thematiseert Johnson in deze bundel op originele wijze de invloed van het politieke op het persoonlijke. Het is de verscheidenheid in thematiek en stijl en de bonte verzameling personages waardoor dit een bundel van hoge kwaliteit is én een plezier om te lezen.

Voor de winnnaars in de andere categorieën (non-fictie, poëzie en jongerenliteratuur) klik hier.

De National Book Award bestaat sinds 1950 en is een initiatief van de National Book Foundation.