De TS Eliot Prize is gisteren toegekend aan het debuut Loop of Jade van Sarah Howe. Het debuut van Howe is volgens de jury een ‘intimate exploration of her Anglo-Chinese heritage though her journeys to Hong Kong to discover her roots.’

Sarah Howe’s Loop of Jade shone with its startling exploration of gender and injustice through place and identity, its erudition, and powerful imagery as well as her daring experiment with form.

Het is de eerste keer dat een debuut de prijs wint. Ook genomineerd waren Mark Doty, Tracey Herd, Selima Hill, Tim Liardet, Les Murray, Sean O’Brien, Don Paterson, Rebecca Perry en Claudia Rankine. Aan de prijs is een bedrag van £20,000 verbonden. Eerdere winnaars van de TS Eliot Prize waren Seamus Heaney, Ted Hughes en Carol Ann Duffy. Werk van Howe (1983) verscheen in Poetry Review, The Guardian en Poetry.

Afbeelding: screenshot youtube.