In een interview met AD zegt Kluun dat het niet meer van deze tijd is om een verplichte literatuurlijst te gebruiken. In plaats daarvan zouden jongeren zelf moeten kunnen ontdekken ‘wat hen aanspreekt’.

We moeten onszelf de vraag stellen: wat willen we van onze kinderen? Dat ze straks korte tijd een fragment uit Elckerlijc kunnen oplepelen? Of dat ze de liefde voor literatuur en boeken meekrijgen, waardoor ze later echt plezier beleven aan lezen.

Op de vraag of klassiekers niet een onderdeel van de ontwikkeling zijn, antwoordt Kluun ‘Jazeker. (…) Iedereen moet weten dat Van den Vos Reynaerde bestaat. En dat Joost van den Vondel de Gijsbrecht van Aemstel schreef. Maar je hoeft Mariken van Nieumehgen niet te kunnen citeren.’

Het zou voor het blijvend leesplezier beter zijn om kinderen bijvoorbeeld Gijp, Kieft, het werk van Heleen van Royen en Saskia Noort te laten lezen.

De uitspraken van Kluun doen in de verte denken aan een discussie van enkele maanden geleden.

Lees het hele interview met Kluun hier. NOS Radio 1 Journaal belde met Kluun.