Beursdag 3

De Manga-Comic-Con in Leipzig is gigantisch groot en in de trein op weg naar de beurs struikel je over de verklede jongeren. Een forse hal is gereserveerd voor de strips en comics. Die uitgedoste jongeren laten zichzelf fotograferen, maar bezoeken ook de andere hallen om boeken te scoren. Er is werkelijk geen doorkomen meer aan.

Aan de ontbijttafel
Aan de ontbijttafel

De uitgever van Ars vivendi tref ik op zijn stand, waar geen stoel meer vrij is. Hij is verheugd dat Jaap Robben tot de officiële auteursdelegatie voor de Buchmesse in Frankfurt behoort. Eerder informeerde hij al naar klassieke Nederlandstalige auteurs, en we spreken nogmaals over Frank Martinus Arion.

Het hoogtepunt van de dag is het optreden van Wytske Versteeg in het Haus des Buches. Haar redacteur, Lena Luczak van uitgeverij Wagenbach, heeft zich het afgelopen jaar ingelezen in de Nederlandse literatuur en komt dit voorjaar met een serie heruitgaven van haar geliefde auteurs: Andreas Burnier, Anna Enquist, Marcel Möring, Harry Mulisch en Cees Nooteboom. De boeken zijn als serie vormgegeven en Wytske Versteeg is met Boy haar eerste nieuwe auteur.

Lena Luczak en Wystke Versteeg op het podium
Lena Luczak en Wytske Versteeg op het podium

Birgit Peter is steeds op zoek naar jong talent voor haar podia en dat is gelukt. Naast de gebruikelijke bezoekers op leeftijd zijn er vooral ook jonge liefhebbers. Wytske heeft in Berlijn de boekhandels al over haar roman verteld en het lukt haar ook hier alle vragen uit het publiek in het Duits te beantwoorden.

Lena vertelt dat deze roman pas in april uitkomt, maar dat ze voor deze bijeenkomst toestemming heeft de liefhebbers een boek te verkopen. Binnen de kortste keren zijn de twintig meegebrachte exemplaren verkocht.

Wytske Versteeg signeert
Wytske Versteeg signeert

Reintje Gianotten