De letteren uit Nederland en Vlaanderen staan komend najaar centraal op de Buchmesse in Frankfurt. Daar werken het Nederlandse en Vlaamse Letterenfonds aan, net als het Frankfurt 2016 Team. Tot ieders genoegen komen er nu al veel Nederlandstalige boeken in vertaling uit op de Duitse markt. Het Frankfurt 2016 Team is met een delegatie auteurs afgereisd en er treden auteurs op talloze podia op. Vanaf de Leipziger Buchmesse én enkele podia in de stad doet Reintje Gianotten verslag van de activiteiten.

De openingsavond

De Leipziger Buchmesse vindt jaarlijks in maart plaats, een heuse publieksbeurs. Boekverkopers, bibliothecarissen, docenten, studenten, scholieren en ontelbaar veel lezers, komen van verre en uit de stad Leipzig zelf om auteurs te zien optreden. Voor dat publiek is er een dikke brochure met het programma van Leipzig Liest beschikbaar. Op meer dan 350 podia in het beursgebouw en door de gehele stad zijn duizenden optredens georganiseerd. De stad zoemt van opwinding.

De beurs in Leipzig is traditioneel nog naar het oosten van Europa gericht, maar met het thema ‘Zuwanderung und Integration’ is er dit jaar in het programma ruim aandacht voor de grote stroom vluchtelingen.

Für das Wort und die Freiheit
Für das Wort und die Freiheit

Woensdagavond vindt de openingsceremonie plaats in het Gewandhaus. Een muziektheater vol belangstellenden en notabelen met interesse voor de wereld van het boek. De voorzitter van de vereniging van Duitse boekhandels roept op tot actie het vrije woord te verdedigen en de voltallige zaal steunt hem door de veelbetekenende tekst ‘Für das Wort und die Freiheit’ omhoog te houden.

Hoogtepunt is de uitreiking van de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung – dit jaar aan Heinrich August Winkler. Voor de laudatio krijgt Volker Ulrich de tijd. Winkler spreekt zich uit voor een verantwoord Europees vluchtelingenbeleid en wordt regelmatig onderbroken met instemmend applaus. Natuurlijk speelt het wereldberoemde orkest driemaal.

De ontvangst na afloop lijkt op het boekenbal: mensen paraderen om gezien te worden. Kunstige kapsels, hoge hakken, feestelijke kleding. Maar drank en spijzen worden aangeboden dus je hoeft niet in de rij te staan met muntjes. Uitbundige versiering ontbreekt, toch is de sfeer opperbest.

Ulrich Faure van Buchmarkt met Katrin Lange van het Literaturhaus München
Ulrich Faure van Buchmarkt met Katrin Lange van het Literaturhaus München

Ulrich Faure liep ik als eerste tegen het lijf: webredacteur van Buchmarkt en liefhebber van de Nederlandse literatuur. Hij verzamelt al jaren het werk van Simon Carmiggelt en heeft onverdroten Duitse uitgevers bestookt. Met succes. Deze zomer komt bij de Zwitserse uitgever Unionsverlag een verzameling katten- en hondenverhalen uit in de vertaling van Ulrich: Meine Vierbeiner.

Buchmarkt heeft een jaarlijkse uitgave gemaakt waarin onafhankelijke uitgevers hun favoriete titel mogen voorstellen. Verheugend: in dat boekje staan drie titels van Nederlandstalige auteurs.

Bij iedere beurs is er op de openingsavond een vast ritueel: men begroet elkaar, bevestigt afspraken en maakt er nog enkele. Bij het verlaten van het feest tref ik nog twee belangrijke dames. Anja Kösler van ‘Leipzig liest’ en Bettina Baltschev die het programma op de zaterdag in het Schauspielhaus presenteert. De kop is eraf: de beurs kan beginnen.

Bettina Baltschev en Anja Kösler van ‘Leipzig liest’ voor het Gewandhaus
Bettina Baltschev en Anja Kösler van ‘Leipzig liest’ voor het Gewandhaus

Reintje Gianotten