In de trouwzaal van het Purmerends Museum werd gisteren De wandelstok van Virginia Woolf gepresenteerd, een boek vol literaire reisverhalen waaraan ook diverse Tzummers (Guus Bauer, Roos Custers, Erik Nieuwenhuis, Doeke Sijens, L.H. Wiener, Lucas Zandberg en bovengetekende) een bijdrage leverden. Het eerste exemplaar werd gegeven aan José Ferdinandus van boekhandel Het Leesteken die de avond organiseerde. (Je kunt ook nog op haar stemmen als beste boekverkoper.) Naast de Tzummers werkten ook mee Alexander Reeuwijk (die het idee voor het boek bedacht), Caroline van Ommeren, Marijke Arijs, Marona van den Heuvel, Peter Groenewold, Norbert Peeters, Geerten Meijsing, Rob van Essen, Louis Stiller + Hansmaarten Tromp.

Een kleine fotoreportage vanuit de zaal.

Welkomstwoord

José Ferdinandus met eerste exemplaar

Louis Stiller

Roos Custers over Gogol

Doeke Sijens

Alexander Reeuwijk over Freud en Mahler

L.H. Wiener over Meijsing

Hoe ziet het netjes opgemaakte bed van Emily Dickinson eruit? Hoe zwaar was de weg die Virginia Woolf voor de laatste maal liep naar de rivier? Snapte Louis Couperus Japan wel?

Soms is het doel van het reizen niet de plek, maar de persoon die op die plek heeft gewoond. We vroegen een groot aantal schrijvers de historische sensatie te beschrijven van een plek die bijzonder was door de persoon die er woonde of werkte. Daar sta je dan waar Nikolaj Gogol rondliep. De omgeving is hetzelfde gebleven, de inwoners van het dorp zijn verre nazaten van de mensen die hij portretteerde en het landschap herken je van zijn beschrijvingen. Hoeveel dichter kun je bij een auteur komen?

De wandelstok van Virginia Woolf levert prachtige portretten op van uiteenlopende historische figuren. Van Nescio tot Darwin, van Cees Nooteboom in Berlijn tot Louis Couperus in Japan. En soms de reis van twee historische figuren: Mahler op consult bij Freud. Onze schrijvers zoeken beroemde voorgangers, kunstenaars en politici en het resultaat is een verzameling fascinerende zoektochten.

Het boek kan overal gekocht worden, maar zeker bij Het Leesteken (ook online) of bij de uitgeverij.