In een open brief aan de Vlaamse minister van cultuur Gatz vandaag in De Morgen steunt Dimitri Verhulst samen met 194 schrijvers, uitgevers en boekhandelaren literair podium Behoud de Begeerte:

Ik ben het volkomen eens met de commissieleden die de kwaliteit van de literaire avonden roemen. Die kwaliteit piekt inderdaad zeer hoog, en maakt dat auteurs uit binnen- en buitenland met plezier hun schrijfhonk verlaten om op de podia van BdB de woorden uit hun boeken te laten treden.

De waardering voor de hoge kwaliteit zorgt echter niet voor meer subsidie, wel voor kritiek op de beloning:

Het is evenwel zeer pijnlijk voor al deze auteurs om vandaag in de adviezen te lezen dat uw commissie het moeilijk heeft met de ‘royale omkadering’ van de auteurs. (…) De insinuatie dat schrijvers mortelvette klodders boter bij de vis vangen tijdens een tournee van Saint Amour is bijna vernederend voor ons. Kennelijk moeten schrijvers nog altijd gewoon tevreden zijn dát ze worden gevraagd, gratis reclame voor hun werk nietwaar, en hebben ze dankbaar te knielen wanneer ze worden uitbetaald met bierbonnen en een droge saucijs. Het is niet omdat uitmelkerij van schrijvers helaas de norm is, dat het uitbetalen van een eerlijke vergoeding in vraag gesteld dient te worden.

Lees het hele stuk hier of hier.