Ze vroegen 1.937.032 euro, maar de Raad voor Cultuur adviseerde 1.050.704 euro en dat scheelt toch een slok op een borrel. Cultuur en literatuur in het bijzonder moet in Nederland altijd op een koopje. In een open brief aan Jet Bussemaker staan zelfs dode schrijvers als Nescio, Godfried Bomans en Annie M.G. Schmidt op uit hun graf om te protesteren tegen de fooi waarmee het Letterkundig Museum wordt afgescheept.

Geen geld voor Hersenschimmen

Ook de erven Bernlef ondertekenden de brief.

Naast de brief van dode en levende schrijvers (Ronald Giphart, Abdelkader Benali en Maartje Wortel) kreeg de minister nog een brief; een indrukwekkende lijst van hoogleraren en biografen ondertekende de brief waarin opgesomd wordt wat er gedaan moet worden.

Het kan de collecties die het veelal door schenking verwerft, niet op een professionele manier verwerken, gezien het al te beperkte personeelsbestand. Ze verdwijnen geregeld onbeschreven in de opslagruimtes. De broodnodige digitalisering van beeldmateriaal, brieven en manuscripten, zo dat die toegankelijk worden voor iedere geïnteresseerde, loopt ver achter bij die van veel andere musea en archieven, ook alweer omdat er te weinig personeel hiervoor is. Dit gaat dan alleen nog om archiveren.