De Georg-Büchner-Preis 2016, een van de belangrijkste literaire prijzen van Duitsland, groot 50.000 euro, gaat naar Marcel Beyer. Dat maakte de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung vandaag bekend. De prijs wordt in november uitgereikt. In Nederland verscheen een vertaling van Marcel Beyer bij uitgeverij Cossee met de opwekkende titel De nacht dat het dode kraaien regende.

Allard van Gent schreef eerder een beschouwing over het werk van Beyer voor het Kunsttijdschrift Vlaanderen:

De Nederlandse titel slaat op de scene waarin verteller Hermann Funk als jongetje het bombardement van Dresden overleeft en zijn ouders verliest. Hij loopt door het bos waar zwarte brokstukken uit de lucht vallen. Het zijn verkoolde kraaien die tijdens hun vlucht zijn verbrand. De ornitholoog Kaltenburg is gebaseerd op Konrad Lorenz. Beiden zijn in 1903 in Wenen geboren en er ook in 1989 gestorven. Het grote verschil is dat het onderzoeksinstituut van Konrad Lorenz in Westfalen staat, terwijl Kaltenburg voor Dresden kiest.

Lees het hele stuk op zijn blog.

Beyer schrijft romans, essays en gedichten.

(foto: © Das Blaue Sofa / Club Bertelsmann)