‘Ik ga zeker een stukje bekijken, want op de foto vind ik Jahjah een aantrekkelijke man en ik wil hem graag zien bewegen.’ Dat schrijft Ted van Lieshout, waarschijnlijk met enige ironie, op zijn blog. Anderen zijn wat minder geestdriftig over de schrijver van De Bezige Bij.

1 Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen Abou Jahjah en Tradition is Our Future (TOF) heeft zich in een advertentie in Trouw gekeerd tegen de uitzending van Zomergasten komende zondag.

2 Documentairemaker Hans Fels liet gisteren in NRC Handelsblad ook zijn afkeer blijken van Abou Jahjah.

Uit mijn directe omgeving weet ik dat de jaarlijkse Nooit Meer Auschwitz-Lezing, de Auschwitz-herdenkingen, het Joods Historisch museum en mijn liberale synagoge omgeven zijn met ongekende veiligheidsmaatregelen. Opruiers als Abou Jahjah zijn daar bewust of onbewust verantwoordelijk voor.

Er zijn genoeg formats binnen de VPRO om hem aan te horen en hem serieus te nemen, maar offer Zomergasten niet op aan Abou Jahjah, of aan de gedachte dat reuring altijd goed is voor de VPRO.

3 Ook Frits Barend is bezorgd, schrijft hij op Jonet.

Ik weiger me te verlagen tot generaliseren over moslims. Ik denk niet in groepen, ik denk in mensen. Maar ik kan er niets aan doen, ik voel de eerste Zomergast als ouderwets Joodje Pesten. Het zou tien jaar geleden ondenkbaar zijn, een militante extremist die Zomergast is. Maar in 2016 kan het.

4 Abdelkader Benali is verbaasd over de ophef rond de uitzending die nog moet plaatsvinden.