Pieter Steinz is op 52-jarige leeftijd overleden. Hij leed al lange tijd aan aan ALS. Steinz was lange tijd verbonden als redacteur en recensent aan NRC Handelsblad voordat hij overstapte naar het Letterenfonds. Zijn functie daar moest hij, als gevolg van zijn ziekte, na niet al te lange tijd neerleggen.

Steinz schreef de laatste jaren over zijn ziekte aan de hand van meesterwerken uit de wereldliteratuur die hij herlas. Dat leverde vaak huiveringwekkende stukken over waarbij én een nieuw licht op een roman werd geworpen én een intieme blik werd geworpen op het aftakelingsproces waar Steinz getuige van was.

In NRC Handelsblad was Pieter Steinz ook de man van de lijstjes. Hij creëerde literaire dwarsverbanden tussen de diverse talen aan de hand van genres, stromingen en thema’s. De neerslag van die stukken is onder meer te vinden in het boek Lezen &cetera. Gids voor de wereldliteratuur. In 2015 schreef Steinz nog het Boekenweekessay: Waanzin in de wereldliteratuur. Twee boeken die Steinz over zijn ziekte schreef komen binnenkort in het Duits uit als aanloop naar de Frankfurter Buchmesse.

In het blad Spui gaf Steinz (samen met neuroloog Marianne de Visser) een interview over zijn ziekte en het moment dat hij over het verloop ervan hoorde:

Ik was 49, best jong, maar ouder dan veel andere ALS-patiënten; ik had al een mooi leven achter me: dertig jaar gelukkig samen, twee gezonde volwassen kinderen, drie carrières, tien boeken geschreven. Ik had in mijn leven te veel geluk gehad om niet te kunnen berusten in botte pech.

Lees in NRC Handelsblad ook de necrologie over Steinz geschreven door Bernard Hulsman.