Noorderzon is voornamelijk een theaterfestival, maar er vinden ook allerlei andere kleine festivals plaats naast de hoofdprogrammering. Zo ook een literair festival, Literaturia, en daarnaast wil kun je ook nog wel eens schrijver tegenkomen in een tent of een container. Morgen begint het festival in Groningen. Hieronder alle literaire activiteiten op een rijtje:

vrijdag 19 augustus

* Desdemona, 21.15: Hagar Peeters – Malva en het Chili van Pablo Neruda

Kersvers Fintro-Literatuurprijswinnares Hagar Peeters vertelt op Literaturia het verhaal achter haar succesroman Malva, een prachtige geschiedenis over de gemankeerde dochter van Pablo Neruda.

zaterdag 20 augustus

* Desdemona, 21.00: Around the Rug (The Nordic Edition), met Jonah Falke, Tim Foncke, Anneke Claus, Jonathan Griffioen, Roxane van Iperen, Joost Vandecasteele, Timo Bruijns en Eva Waterbolk

Een Perzisch tapijtje, een bar en een microfoon, meer is er niet nodig om een echte literaire avond te maken. Lebowski is extreem trots dat hun hoofdstedelijke succesformule Around the Rug eenmalig naar het Noorden.

zondag 21 augustus

* Desdemona, 15.00: Jheronimus Bosch en de Tuin der Lusten, met Marcel Ruijters en Eric De Bruyn

Literaturia zocht twee kenners die het werk van Jheronimus Bosch vanuit verschillende standpunten bekijken: de gelauwerde striptekenaar Marcel Ruijters, die een graphic novel tekende over Bosch en dr. Eric De Bruyn, Boschbiograaf en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch.

* Desdemona, 19.30: Caleidoscopisch vertellen, met Tonnus Oosterhoff en Martijn Knol

Aan de hand van zijn roman Op de rok van het universum gaat PC Hooftprijswinnaar Tonnus Oosterhoff in gesprek met collega-schrijver Martijn Knol. In een vorm die zij caleidoscopisch vertellen noemen, analyseren zij “de slordige stapel informatie en desinformatie waaruit de roman bestaat”.

maandag 22 augustus

Desdemona, 21.00: De stilte van het ongesproken woord, een avond met Surinaamse poëzie, met Dave MacDonald, Lucas Shepherd, Raj Mohan en Antoinette van Maarschalkerwaart

Deze poëtische muziekvoorstelling is een feest voor oog en oor, en bovenal voor het hart. De drie belangrijkste Surinaamse dichters staan centraal: Trefossa, Shrinivási en Dobru. Hun gedichten zijn verwerkt tot schitterende songs, uitgevoerd door topmuzikanten die de poëtische woorden en de veelzeggende stilte met muziek combineren en interpreteren.

dinsdag 23 augustus

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Nyk de Vries | Renger

Renger is geïnspireerd op de gelijknamige semi-autobiografische roman, wat een roadnovel en familiegeschiedenis ineen is. In korte fragmenten pakt hij de kern van het boek er uit, op avontuurlijke wijze. Meer dan ooit maakt De Vries namelijk gebruik van zijn achtergrond als popmuzikant! Opvallend zijn de spannende animaties, gebaseerd op het boekomslag van Tobias Schalken.

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Meindert Talma | Bidden voor Bowie

In de audiovisuele voorstelling Bidden voor Bowie zingt en vertelt Meindert Talma over zijn ervaringen en ontmoetingen, die hij in kort tijdsbestek had, met David Bowie, Ruud Gullit en Otto Pekel.

* Leliesingel, vanaf 18.30: NoorderZlam 2016, voorronde NK Poetryslam

Voor de achtste keer komen de beste poetry slammers van Nederland en Vlaanderen bijeen om te strijden voor de titel en de NoorderZlam-beker. De slamdichters presenteren zich razendsnel in competitieverband en het publiek bepaalt de winnaar. Snel, afwisselend en vurig.

woensdag 24 augustus

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Nyk de Vries | Renger

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Meindert Talma | Bidden voor Bowie

* Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00: Wat denk jezelf? De Grote Mondigheidskwis, onder leiding van Coen Simon

Over het leven wordt veel beweerd: dat je ervan moet genieten, dat je moet durven kiezen, dat je je gevoel moet volgen, dat meten weten is, en dat je kunt als je maar wilt. Hoe komen we aan die wijsheid? Maar vooral: hoe komen we er vanaf? Volgens filosoof Coen Simon is filosoferen makkelijker als je denkt.

donderdag 25 augustus

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Nyk de Vries | Renger

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Meindert Talma | Bidden voor Bowie

* Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00: Een woord een woord, Frank Westerman in gesprek met Han Borg

De pen is machtiger dan het zwaard. We willen het graag geloven, maar is het waar? Interviewer Han Borg voert een aantal korte gesprekken met Frank Westerman over de zoektocht naar een weerwoord op terreur, aan de hand van zijn bestseller Een woord, een woord, waarin hij de lezer meeneemt langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s van Bovensmilde tot Beslan.

vrijdag 26 augustus

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Nyk de Vries | Renger

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Meindert Talma | Bidden voor Bowie

* Leliesingel, 19.00: 100 Jaar Dada, Ode aan Oote, met Fran Bambust, Joep van Ruiten en Justin Binek

Ode aan Oote is een lofzang op het bijzondere gedicht van Jan Hanlo. Destijds verguisd, inmiddels geliefd en alom bekend. Journalist en Oote-adept Joep van Ruiten leidt het programma in, waarna de Vlaamse schrijfster Fran Bambust het gedicht op een eigenzinnige manier vertolkt en we een muzikale compositie horen van de Amerikaanse jazzpianist Justin Binek. Daarna wordt het tijdschrift Uitgelezen Boeken gepresenteerd, dat voor de gelegenheid is gewijd aan Oote.

* Leliesingel20.00, 21.00 en 22.00: 100 Jaar Dada, met Jaap Blonk

Componist, performer en dichter Jaap Blonk viert het honderdjarige bestaan van de kunststroming Dada, met sound poetry, vrije improvisatie en natuurlijk zijn majestueuze uitvoering van de Ursonate van Kurt Schwitters. Dada in zijn puurste vorm, gebracht door een unieke persoonlijkheid.

zaterdag 27 augustus

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Nyk de Vries | Renger

* Leliesingel, 16.00 – 22.00 (20 minuten per voorstelling): Meindert Talma | Bidden voor Bowie

* Leliesingel, 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00: Leve het dandyisme, met Robert van Raffe

Aan de hand van illustraties en anekdotes loodst Robert van Raffe, dandy-auteur van de graphic novel Zonder filter, u door de geschiedenis van het dandyisme (van Brummell, Baudelaire en Oscar Wilde tot Warhol en Jort Kelder). Na twintig minuten weet u alles en ziet uw leven er een stuk stijlvoller uit. Zoals het heurt.