Het bestuur van de Jan Campert-Stichting heeft zojuist bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de Jan Campert-prijs, de F. Bordewijk-prijs en de J. Greshoff-prijs.

Jan Baeke ontvangt de Jan Campert-prijs 2016 voor zijn dichtbundel Seizoensroddel. De jury:

Zo vanzelfsprekend als de gedichten van Jan Baeke klinken, zo weinig soepel is de wereld die hij beschrijft in zijn meesterlijke bundel. Veel beschutting is er niet te vinden in deze onbehagelijke poëzie, maar wel de troost van het besef dat we allemaal de weg kwijt zijn.

Anton Valens valt voor zijn roman Het compostcirculatieplan de F. Bordewijk-prijs 2016 toe. De jury:

Tuinieren is tuinvechten in deze wonderlijke roman over vriendschap en rouw. In grootse taal toont Valens de pogingen waarin we seizoen na seizoen proberen het leven onder controle te krijgen – met onze voeten in de klei waar we uiteindelijk toch in zullen moeten verdwijnen.

En aan Kees ’t Hart is voor Het gelukkige schrijven de J. Greshoff-prijs 2016 toegekend. De jury:

Kees ’t Hart mag dan in het titelessay van zijn bundel beweren dat wanneer het hem lukt, dat gelukkige schrijven, hij er niets over kan en zelfs mag zeggen, omdat de ware schrijver daarover zwijgt, de lezer mag dat gelukkig wel. Deze bundel essays wordt bekroond omdat de jury gelukkig is geworden van dit schrijven.

Eerder werd al bekend gemaakt dat het gehele oeuvre van Atte Jongstra onderscheiden is met de Constantijn Huygens-prijs 2016. Aan de eerstgenoemde prijzen is een bedrag van € 5.000 verbonden, aan de Huygens-prijs € 10.000.

De jury bestond uit: Erica van Boven, Jeroen Dera, Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aad Meinderts (voorzitter), Jan de Roder, Carl De Strycker en Maria Vlaar.