Gisteren juichten Sebes en Bisseling op Hebban nog over hun programma De pennen zijn geslepen, de zoveelste afvalrace van BN’ers, maar nu tijdens het schrijven van een literaire thriller. De spanning in het programma komt voornamelijk door de dreigende muziek. ‘Op een enkele zure mening na, was het gros van de Twitteraars, Facebookers en critici enthousiast,’ schreven Sebes en Bisseling. Een beetje bezijden de waarheid, want wat vooral opvalt is dat bijna niemand Twittert of Facebookt over het programma. Stichting Kijkonderzoek toont aan waarom: er kijkt gewoon niemand. Gisteren behaalde het programma 97.000 kijkers.

Vorige week trok het programma 165.000 kijkers. Op hun Hebban-blog telden Sebes en Bisseling daar ook nog de kijkers bij van de herhaling en zo kwamen ze toch nog op 270.000 kijkers. Reden voor de literaire agenten om euforisch te zijn:

Voor het boekenvak zijn dit soort cijfers onvoorstelbaar. Zo veel mensen bereiken in zo’n korte tijd, dat hebben wij met onze 35 jaar gezamenlijke ervaring nog nooit meegemaakt.

Even ter vergelijking: Jeroen van Kan haalt met VPRO Boeken op de late zondagmorgen ook zo rond de 100.000 kijkers. De 97.000 kijkers op donderdagavond primetime komen waarschijnlijk dan ook alleen maar bestuderen hoe je een flop kunt produceren.