Leve de bureaucratie!

Ter gelegenheid van de tachtigste geboortedag van Václav Havel komt op donderdag 10 november 2016 Het Slavisch Toneel te Amsterdam met de Nederlandse première van ‘Het ambtsbericht’, in de vertaling van Kees Mercks. De tekst is onlangs uitgegeven in de reeks Slavische Cahiers van Uitgeverij Pegasus (https://www.pegasusboek.nl/het-ambtsbericht.html). Dankzij de vriendelijke toestemming van dhr. Mercks mag Tzum op de dag van de Amerikaanse personageverkiezingen een fragment publiceren – voor wie de bureaucratie een warm hart toedraagt!

Mašát: Niemand heeft hier nog toestemming gekregen van dr. Kunc.

Baláš: Dr. Kunc, waarom wil je niemand toestemming verlenen voor de vertaling?

Kunc: Hoe kan ik iemand toestemming geven als ik zijn persoonlijk dossier niet in heb kunnen zien?

Via de achterdeur komt Helena binnen, ze heeft een map bij zich en loopt richting zijdeur

Baláš: Hella!

Hella blijft staan

tegen Kunc : Heeft dan nog niemand zijn persoonlijk dossier bij Helena opgehaald?

Kunc: Niemand!

Baláš: Hella, waarom wil je die vervloekte dossiers niet aan iemand afgeven?

Helena: Die kan ik alleen afgeven als ik weet dat daarin niets staat dat in strijd is met de conclusies die in de ambtsberichten staan, en die conclusie kan ik niet te weten komen omdat die ambtsberichten in ’t Ptydepe zijn geschreven en ik die, zoals je weet, niet mag vertalen. Heeft die meid die citroenen nog niet gebracht?

Baláš: Waarom vertaalt Mašát die dan niet voor hen?

Mašát: Ik vertaal alleen dingen als ik daarvoor de toestemming heb van Kunc.

Baláš: Dan moet Kunc die toestemming geven!

Kunc: Dat kan ik niet als ik die persoonlijke dossiers niet van Helena krijg!

Baláš: Hoor je dat, Hella? Je moet die dossiers toch maar afgeven!

Helena: Maar ik mag ze niet vertalen!

Baláš: Waarom vertaalt Mašát die dan niet voor hen?

Mašát: Ik vertaal alleen dingen als ik daarvoor de toestemming heb van Kunc.

Baláš: Dan moet Kunc die toestemming geven!

Kunc: Dat kan ik niet als ik die persoonlijke dossiers niet van Helena krijg!

Baláš: Hoor je dat, Hella? Je moet die dossiers toch maar afgeven!

Helena: Maar ik mag ze niet vertalen!

Baláš: Hoogst interessant wie die vicieuze cirkel heeft bedacht!

Voorstellingen
Donderdag 10 november om 20u
Vrijdag 11 november om 20u (uitverkocht)
Zaterdag 12 november om 14u

Plaats
Universiteitstheater (UvA), Nieuwe Doelenstraat 16-18 te Amsterdam

Meer info/reservering: www.uva.nl/havel

(Afbeelding: © Martin Kozák https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AV%C3%A1clav_Havel.jpg)