Vergeleken met vorig jaar zijn de bezoekersaantallen van Tzum opnieuw gestegen. Een van de belangrijkste pijlers onder site wordt gevormd door de continue stroom recensies. Uitgevers zien dat ook en sturen ons veel boeken die we tot nu toe niet allemaal kunnen recenseren. Terwijl andere sites er mee ophouden, blijft Tzum groeien. We willen graag minimaal drie stukken, waaronder één recensie, per dag op de site hebben en daarvoor zijn mensen nodig.

We vragen dus:

Recensenten (M/V, maar het V-gehalte mag zich wel meer laten gelden! Daarnaast is ons recensentenbestand nog steeds verontrustend blank.) We zoeken niet van die recensenten die alles prachtig vinden en van die marketingstukjes schrijven, maar liever recensenten die durven te oordelen, die kunnen argumenteren en en hun mening kunnen onderbouwen. We zoeken recensenten voor proza én poëzie.

– niemand wordt echt betaald bij Tzum, alleen de (tot op heden drie) eindredacteuren verdelen de Bol.com-gelden;
– de drie eindredacteuren beslissen of iets op de site komt;
– je mag zelf een boek uitzoeken, wij kunnen op verzoek ook een boek voor je aanvragen bij een uitgeverij;
– als een recensie eenmaal op de site staat, blijft hij erop staan;
– een recensie blijft vallen onder jouw copyright, jij mag doen wat je ermee wilt, doorplaatsen op je eigen blog of in een boek of waar dan ook;
– we streven naar recensies tussen de 400 en 1000 woorden, een enkele keer mag het wat langer uitvallen, maar dan moet het wel een fantastisch prachtig meesterwerk zijn;
– we hebben als stelregel voor de recensie: onze moeders moet het ook kunnen begrijpen. Je mag dus één keer in je carrière de naam Derrida laten vallen, maar niet vaker;
– er zijn geen harde deadlines voor recensies, dat is een voordeel en gelijk een valkuil. De druk moet uit jezelf komen.
– we willen graag dat onze recensenten minimaal één recensie per maand inleveren!

Als je interesse hebt, laat dat dan weten met een mail waarin je enkele voorbeelden van je werk laat zien.

Eindredacteur
Rieuwert Krol, Bart Temme en hoofdredacteur Coen Peppelenbos doen tot nu toe de eindredactie van de stukken. Zij zijn ook de enigen die iets verdienen aan de site (zij verdelen de Bol.com-gelden, zo’n 40 á 50 euro per maand p.p., dus een tweede droomhuisje zit er niet echt in). We verlangen dit:

– je bent verantwoordelijk voor één dag in de week waarop je de nieuwsvoorziening bijhoudt, de redactie van de stukken doet en recensies van anderen redigeert;
– de rest van de week ben je medeverantwoordelijk. Dat betekent dat je invalt, reageert etc.
– je durft en kunt eigen nieuws te maken;
– je bent vertrouwd met een wordpress-omgeving.

De eerste weken ligt er meestal wel enige druk op je taak, die voel je althans, maar na enige tijd gaat dat wel over. We blijven vrijwilligers, dus er kan wel eens een nieuwtje tussendoor glippen.

Als je interesse hebt, laat het ons dan weten. Stuur een cv in en de eindredacteuren zullen laten weten of we je binnenkort opnemen in ons team. Mail ons hier.