Op de dag waarop zijn historische roman In de wereld verscheen, is in zijn woonplaats Amsterdam de schrijver-dichter Robert Anker overleden. Dat is bevestigd door zijn uitgeverij Querido. Robert Anker is zeventig jaar oud geworden. Hij was al langer ernstig ziek.
Anker debuteerde in 1979 als dichter met Waar ik nog ben. Hij publiceerde in totaal elf dichtbundels. Zijn tweede dichtbundel Van het balkon (1983) werd bekroond met de Jan Campertprijs en Nieuwe veters (1987) met de Herman Gorterprijs.
Vanaf 1988 publiceerde hij ook proza: essays, novellen en romans. In 2002 werd zijn roman Een soort Engeland bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Annette Portegies, uitgever Querido, zegt in een persbericht naar aanleiding van het overlijden van Anker:
‘Rob Anker was een vaste waarde in de literatuur: hij schreef vrijwel dagelijks, hij publiceerde met de regelmaat van de klok, en wat hij publiceerde was steevast verrassend (want hij hield ervan zichzelf als schrijver en dichter steeds opnieuw uit te vinden) en erg goed. We zullen hem missen – we verliezen een vriend.’

(Foto Screenshot Dichterbij)