De Amerikaanse auteur William Melvin Kelley is op 79-jarige leeftijd in Manhattan overleden. Hij was vooral bekend van de roman A Different Drummer uit 1962. In zijn werk verkende hij de verhoudingen tussen blank en zwart.

Kelley wordt gezien als een van militantste Afro-Amerikaanse schrijvers; hij maakte zich sterk voor een literatuur gebaseerd op Afrikaanse tradities. Hij zei dat hij boeken wilde schrijven die zwarte lezers konden begrijpen. ‘Oudere zwarte schrijvers hebben voornamelijk tegen de blanken gesproken. Wij, de jongere schrijvers, willen erg graag met de zwarte mensen praten.’’

In zijn laatste roman, het dystopische Dunfords Travels Everywheres (1970), gaf hij de conversatie van zijn personages fonetisch weer, als een soort voorloper van de taal van rappers. Kelley publiceerde in totaal vier romans en een bundel korte verhalen. Zijn boeken zijn niet in het Nederlands vertaald.