In Manhattan is Bharati Mukherjee overleden. De Indiaas-Amerikaanse schrijfster werd 77 jaar. Haar bekendste boek is The Middleman and Other Stories dat in 1990 in het Nederlands verscheen onder de titel De tussenpersoon en andere verhalen. Ze kreeg er de National Book Critics Circle Award voor. Ook haar roman Jasmine (1989) werd met lof ontvangen en in het Nederlands vertaald.

De boeken van Mukherjee zijn bevolkt met immigranten die uit alle hoeken van de wereld naar Amerika zijn gekomen en daar verzeild raken in problematische leefomstandigheden.

Bharati Mukherjee werd in 1940 in een welvarend gezin in Calcutta geboren. Ze bezocht privéscholen in Londen en Basel, studeerde aan universiteiten in India en behaalde haar doctorstitel in vergelijkende literatuurwetenschap in 1969 aan de Universiteit van Iowa.

Nederlandse vertalingen van haar werk zijn alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.

(Foto, still van YouTube)